Margaret Atwood și-a prezentat, la Londra, romanul 'The Testaments', continuarea 'The Handmade's Tale'
-
10 Septembrie 2019 19:50
Scriitoarea canadiană Margaret Atwood și-a lansat, la Londra, cel mai recent roman, ''The Testaments'', mult așteptata continuare a cărții ''The Handmade's Tale'', și și-a delectat fanii citind câteva fragmente cu câteva minute înainte de punerea în vânzare a acestuia, la miezul nopții relatează marți AFP și Press Association, preluat de Agerpres.
Opera sa constituie un ''avertisment'' despre violența împotriva femeilor, despre ''ce s-ar putea întâmpla'', a declarat pentru AFP Melisa Kumas, o olandeză în vârstă de 27 de ani, care a asistat luni noapte, într-o librărie din Londra, la lansarea cărții.
Margaret Atwood ''mă împinge să devin mai conștientă de politica din jurul meu, să acord mai multă atenție știrilor... pentru a mă asigura că ce este cel mai rău nu se va întâmpla'', a adăugat ea înainte de a o asculta pe romanciera în vârstă de 79 de ani care a citit cu voce tare extrase din ''The Testaments''.
Acest al doilea volum, lansat marți, promite să fie un succes uriaș - a fost selectat pentru prestigiosul Booker Prize 2019, un premiu literar britanic prestigios, iar adaptarea sa pentru o serie de televiziune este deja în curs.
Volumul urmează calea predecesorului său, care a inspirat serialul de succes, lansat în 2017, ce a sporit vânzările cărții. Ediția în engleză a fost vândută în opt milioane de exemplare la nivel mondial.
În universul distopic din ''The Handmade's Tale'', Statele Unite se transformă în Republica Gilead, o teocrație în care liderii violează, în cadrul ceremoniilor religioase - și cu ajutorul soțiilor lor - femei ce pot procrea (''slujitoare'') pentru a păstra nou-născuți.
În acest tablou sumbru, o femeie încearcă să rămână în viață: June. În primul volum, ea este cea care relevă, printr-un monolog înfricoșător, această dictatură misogină. June are două fete, dar nu deține niciun drept asupra lor. Prima este plasată într-o familie, în timp ce a doua este în cele din urmă salvată și trimisă în Canada.
''The Testaments'' spune poveștile lor, cincisprezece ani mai târziu: în Gilead este Agnes, o ''floare prețioasă'' educată cu sentimentul vinovăției, între cursuri de broderie și căsătorii forțate; în Canada, este Daisy, o adolescentă care ajunge să regrete repede că și-a găsit viața prea obișnuită.
A treia voce este însă cea care ține cititorul în suspans, cea a mătușii Lydia, conducătoarea machiavelică a ''mătușilor'', un grup de femei responsabile de înrobirea concetățenelor fertile, torturate.
Aproape 35 de ani au trecut până când Margaret Atwood a conceput această continuare pe trei voci, care dezvăluie defectele sistemului Gilead, inspirate de întrebările cititorilor.
''Treizeci și cinci de ani oferă mult timp pentru a gândi răspunsurile posibile, care au evoluat pe măsură ce societatea însăși evoluează, iar ipotezele devin o realitate'', a notat scriitoarea la sfârșitul cărții.
"Cetățenii multor țări, inclusiv cei din Statele Unite, se confruntă acum cu tensiuni mult mai mari decât în urmă cu trei decenii", a adăugat ea.
''The Handmade's Tale'', un mare succes la lansare, în 1985, a devenit un adevărat manifest feminist al timpurilor moderne după adaptarea romanului la serial, în 2017, ceea ce a permis accesul la un nou public.
La lansarea din noaptea de luni spre marți, în librăria ''Waterstones'' din Piccadilly, a fost prezentă și actrița Romola Garai, cunoscută în special pentru rolul din ''The Handmaid's Tale'', care a citit la rândul său, în fața celor câteva sute de persoane prezente, un pasaj de la sfârșitul cărții care a inspirat serialul omonim de televiziune.
Sursa:Agerpres