Margaret Atwood şi-a prezentat, la Londra, romanul 'The Testaments', continuarea 'The Handmade's Tale'

  • 10 Septembrie 2019 19:50
Margaret Atwood şi-a prezentat, la Londra, romanul 'The Testaments', continuarea 'The Handmade's Tale'

Scriitoarea canadiană Margaret Atwood şi-a lansat, la Londra, cel mai recent roman, ''The Testaments'', mult aşteptata continuare a cărţii ''The Handmade's Tale'', şi şi-a delectat fanii citind câteva fragmente cu câteva minute înainte de punerea în vânzare a acestuia, la miezul nopţii relatează marţi AFP şi Press Association, preluat de Agerpres.

Opera sa constituie un ''avertisment'' despre violenţa împotriva femeilor, despre ''ce s-ar putea întâmpla'', a declarat pentru AFP Melisa Kumas, o olandeză în vârstă de 27 de ani, care a asistat luni noapte, într-o librărie din Londra, la lansarea cărţii.

Margaret Atwood ''mă împinge să devin mai conştientă de politica din jurul meu, să acord mai multă atenţie ştirilor... pentru a mă asigura că ce este cel mai rău nu se va întâmpla'', a adăugat ea înainte de a o asculta pe romanciera în vârstă de 79 de ani care a citit cu voce tare extrase din ''The Testaments''.

Acest al doilea volum, lansat marţi, promite să fie un succes uriaş - a fost selectat pentru prestigiosul Booker Prize 2019, un premiu literar britanic prestigios, iar adaptarea sa pentru o serie de televiziune este deja în curs.

Volumul urmează calea predecesorului său, care a inspirat serialul de succes, lansat în 2017, ce a sporit vânzările cărţii. Ediţia în engleză a fost vândută în opt milioane de exemplare la nivel mondial.

În universul distopic din ''The Handmade's Tale'', Statele Unite se transformă în Republica Gilead, o teocraţie în care liderii violează, în cadrul ceremoniilor religioase - şi cu ajutorul soţiilor lor - femei ce pot procrea (''slujitoare'') pentru a păstra nou-născuţi.

În acest tablou sumbru, o femeie încearcă să rămână în viaţă: June. În primul volum, ea este cea care relevă, printr-un monolog înfricoşător, această dictatură misogină. June are două fete, dar nu deţine niciun drept asupra lor. Prima este plasată într-o familie, în timp ce a doua este în cele din urmă salvată şi trimisă în Canada.

''The Testaments'' spune poveştile lor, cincisprezece ani mai târziu: în Gilead este Agnes, o ''floare preţioasă'' educată cu sentimentul vinovăţiei, între cursuri de broderie şi căsătorii forţate; în Canada, este Daisy, o adolescentă care ajunge să regrete repede că şi-a găsit viaţa prea obişnuită.

A treia voce este însă cea care ţine cititorul în suspans, cea a mătuşii Lydia, conducătoarea machiavelică a ''mătuşilor'', un grup de femei responsabile de înrobirea concetăţenelor fertile, torturate.

Aproape 35 de ani au trecut până când Margaret Atwood a conceput această continuare pe trei voci, care dezvăluie defectele sistemului Gilead, inspirate de întrebările cititorilor.

''Treizeci şi cinci de ani oferă mult timp pentru a gândi răspunsurile posibile, care au evoluat pe măsură ce societatea însăşi evoluează, iar ipotezele devin o realitate'', a notat scriitoarea la sfârşitul cărţii.

"Cetăţenii multor ţări, inclusiv cei din Statele Unite, se confruntă acum cu tensiuni mult mai mari decât în urmă cu trei decenii", a adăugat ea.

''The Handmade's Tale'', un mare succes la lansare, în 1985, a devenit un adevărat manifest feminist al timpurilor moderne după adaptarea romanului la serial, în 2017, ceea ce a permis accesul la un nou public.

La lansarea din noaptea de luni spre marţi, în librăria ''Waterstones'' din Piccadilly, a fost prezentă şi actriţa Romola Garai, cunoscută în special pentru rolul din ''The Handmaid's Tale'', care a citit la rândul său, în faţa celor câteva sute de persoane prezente, un pasaj de la sfârşitul cărţii care a inspirat serialul omonim de televiziune.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chişinău
4,74 °C
nori împrăștiați
Umiditate:65 %
Vint:2,6 m/s
Thu
7 °C
Fri
5 °C
Sat
4 °C
Sun
7 °C
Mon
11 °C

Curs oficial BNM 26 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3526 0.0359
USD 17.8588 0.0084
RON 4.0252 0.0052
UAH 0.7282 -0.0004
RUB 0.2732 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău