Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze a fost câștigat în 2021 de Francois-Henri Deserable

  • 29 Octombrie 2021 12:55
Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze a fost câștigat în 2021 de Francois-Henri Deserable

Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze pe anul 2021 a fost atribuit joi scriitorului Francois-Henri Deserable pentru volumul „Mon maitre et mon vainqueur”, publicat de editura Gallimard, relatează Le Figaro și Agerpres.

Ceilalți doi finaliști ai acestui prestigios premiu literar francez au fost Mohamed Mbougar Sarr, cu romanul „La Plus Secrete Memoire des Hommes” (editura Philippe Rey), și Gilles Martin-Chauffier, cu romanul „Le Dernier Tribun” (editura Grasset).

Câștigătorul din acest an a primit și un cec în valoare de 10.000 de euro.

„Mon maitre et mon vainqueur”, al patrulea roman publicat de Francois-Henri Deserable, descrie o pasiune amoroasă, întreținută de personajele Tina și Vasco, care se inspiră din povestea sentimentală trăită de doi autori celebri din literatura franceză: Verlaine și Rimbaud.

Același roman figurează și pe lista finaliștilor de la premiul Interallie 2021.

Premiul a fost câștigat în trecut de personalități marcante ale literaturii

Francois-Henri Deserable, în vârstă de 34 de ani, este originar din Amiens și a fost deja remarcat în cercurile literare franceze datorită uneia dintre cărțile lui precedente, „Un certain M. Piekielny”, publicată în 2017.

El nu este nici un autor necunoscut membrilor Academiei Franceze, întrucât a primit în 2013 Premiul Amic pentru volumul „Tu montreras ma tete au peuple”.

În 2020, Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze a fost acordat scriitorului Etienne de Montety pentru romanul „La grande epreuve”, publicat de editura Stock.

Creat în 1914, Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze a fost atribuit în trecut unor personalități marcante ale literaturii, precum Patrick Modiano și Antoine de Saint-Exupery, și este, de departe, cel mai prestigios dintre trofeele literare decernate de această instituție.

În prezent, Academia Franceză acordă zeci de premii, unele vizând în special promovarea unor genuri mai puțin populare, precum poezia și filosofia.

Unul dintre premiile sale, Diane Potier-Boes, este dedicat lucrărilor despre Egipt.

Câteva dintre premiile Academiei Franceze includ recompense financiare consistente: de exemplu premiul Guez de Balzac, atribuit pentru prima și unica dată în acest an și care i-a revenit poetului Michel Deguy, a fost însoțit de un cec în valoare de 40.000 de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău