Marele premiu al Festivalului de film de la Veneția, câștigat de un film despre dramele crizei economice din 2008

  • 13 Septembrie 2020 09:04
Marele premiu al Festivalului de film de la Veneția, câștigat de un film despre dramele crizei economice din 2008

Marele premiu al Festivalului de Film de la Veneția a revenit anul acesta unei femei. Pelicula americană „Nomadland”, în regia lui Chloe Zhao, a fost distinsă cu Leul de Aur. Cineasta americană de origine chineză e prima femeie care obține râvnitul trofeu în ultimii 10 ani. Juriul a fost condus de actrița Cate Blanchett, informează DIGI24.ro.

„Nomadland” o are pe Frances McDormand în rol principal și evocă dramele provocate de criza economică din 2008, precizează sursa citată.

Mostra 2020 a fost primul festival cinematografic major care a avut loc în format fizic după declanșarea pandemiei de COVID-19. Spectatorii prezenți la gala de închidere au purtat măști sanitare și au respectat regulile de distanțare fizică.

„Nomadland”, cotat bine și pentru Oscar

Filmul premiat în acest an cu Leul de Aur, „Nomadland”, prezintă povestea unei femei trecute de vârsta de 60 de ani care devine un fel de nomad al zilelor noastre, transformându-și camioneta într-o locuință mobilă și călătorind alături de alți compatrioți într-o caravană ce străbate Vestul american, după colapsul economic al unui orășel din Nevada.

Considerat deja un concurent cu șanse reale la Oscarurile din 2021, acest lungmetraj îi are în rolurile principale pe Frances McDormand și David Strathairn. Regizoarea peliculei, cineasta americană de origine chineză Chloe Zhao, este prima femeie care a câștigat prestigiosul Leu de Aur după o pauză de zece ani. Sofia Coppola a câștigat același trofeu în 2010 cu filmul „Somewhere”.

Juriul competiției oficiale de la Veneția a fost prezidat în acest de actrița australiană Cate Blanchett. Din juriu au mai făcut parte Matt Dillon, Veronika Franz, Joanna Hogg, Nicola Lagioia, Christian Petzold și Ludivine Sagnier.

Secțiunea competițională din selecția oficială a inclus 18 filme.

Un Leu de Argint pentru Kiyoshi Kurosawa

Același juriu a atribuit alte șapte premii. Marele Premiu al Juriului, recompensat cu Leul de Argint, a revenit filmului „New Order”, regizat de Michel Franco, iar Leul de Argint pentru cel mai bun regizor a fost atribuit cineastului japonez Kiyoshi Kurosawa, pentru filmul „Wife of a Spy”.

Premiile de interpretare - denumite Coppa Volpi - au revenit în acest an actriței Vanessa Kirby și actorului Pierfrancesco Favino, care au fost recompensați pentru evoluțiile lor din filmele „Pieces of a Woman”, respectiv „Padrenostro”.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost câștigat de indianul Chaitanya Tamhane pentru filmul „The Disciple”, în timp ce veteranul cineast rus Andrei Konchalovsky a câștigat Premiul Special al Juriului cu pelicula „Dear Comrades!”.

Premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor debutant sau cea mai bună actriță debutantă a revenit în acest an tânărului iranian Rouhollah Zamani pentru rolul din filmul „Sun Children”, regizat de Majid Majidi.

Actrița Tilda Swinton și cineasta Ann Hui au fost recompensate cu Leul de Aur pentru întreaga carieră.

Premiile din secțiunea Orizzonti

Festivalul de la Veneția atribuie trofee și în cadrul unei alte secțiuni prestigioase - Orizzonti. Juriul acestei secțiuni, prezidat în 2020 de renumita cineastă franceză Claire Denis, a vizionat peliculele selecționate și a decis ca premiul pentru cel mai bun film să fie atribuit lungmetrajului „The Wasteland”, regizat de Ahmad Bahrani.

Premiul Special al Juriului din secțiunea Orizzonti a revenit cineastei Ana Rocha de Sousa pentru filmul „Listen”.

Premiile de interepretare din secțiunea Orizzonti au fost câștigate de Khansa Batma și Yahya Mahayni, pentru filmele „Zanka Contact”, respectiv „The Man Who Sold His Skin”.

Cel mai bun regizor debutant, o femeie

Tot sâmbătă seară, în cadrul galei de închidere a Festivalului de la Veneția, a fost atribuit și un premiu pentru cel mai bun regizor debutant. Acest trofeu, intitulat „Luigi de Laurentiis Venice Award”, a fost atribuit de un juriu prezidat de Claudio Giovannesi cineastei Ana Rocha de Sousa, pentru filmul „Listen”.

Secțiunea Venice Virtual Reality, dedicată filmelor realizate cu tehnici de realitate virtuală (VR), a decernat trofeul său principal - pentru cel mai bun film VR - producției „The Hangman at Home”, de Michelle Kranot și Uri Kranot.

Mostra, cel mai vechi festival de film din lume

Veneția a devenit în ultimii ani o veritabilă rampă de lansare a filmelor care concurează pentru trofeele decernate în sezonul cinematografic de la Hollywood.

Festivalul de la Veneția, cunoscut și sub numele de „Mostra”, înființat în 1932, este cel mai vechi festival cinematografic din lume. Alături de Cannes și Berlin, festivalul venețian face parte din „Big Three”, o titulatură neoficială atribuită celor mai importante trei festivaluri de film din Europa. Cea de-a 77-a ediție a Mostrei a avut loc în perioada 2 - 12 septembrie. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău