Marele cineast Liviu Ciulei, omagiat la ZFR Chișinău în anul centenarului

  • 05 Septembrie 2023 08:30
Marele cineast Liviu Ciulei, omagiat la ZFR Chișinău în anul centenarului

În anul centenarului nașterii sale, marele cineast Liviu Ciulei va fi omagiat printr-o retrospectivă în cadrul ediției a noua a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, care va avea loc între 21 și 24 septembrie la cinematograful Cineplex-Loteanu.

ZFR îi dedică celebrului regizor tradiționala secțiune RETRO, care își propune să aducă în atenția publicului din Republica Moldova filme din patrimoniul cinematografiei române. Secțiunea va cuprinde cele trei lungmetraje pe care le-a regizat Liviu Ciulei: „Erupția” (1957), „Valurile Dunării” (1960) și capodopera „Pădurea spânzuraților” (1965).

Festivalul continuă, totodată, parteneriatul cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „I. L. Caragiale” București și va prezenta, la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) Chișinău, două noi grupaje de scurtmetraje studențești de arhivă, digitalizate recent.

ZFR Chișinău anunță, de asemenea, programul complet de la ediția a noua, disponibil pe site-ul zfrmd.ro și pe pagina de Facebook a evenimentului. Proiecțiile vor fi, ca de obicei, cu intrare liberă.

„Erupția” spune o poveste de iubire pe fondul încercărilor unei echipe de muncitori de a găsi petrol într-un mic oraș care riscă depopularea. Deși a fost realizat în plin realism socialist, criticii au remarcat că debutul lui Liviu Ciulei arăta o realitate incompatibilă cu dezideratele ideologice de atunci ale partidului.

Protagonistul din „Valurile Dunării”, al doilea film al cineastului, îi conduce pe membrii mișcării locale de rezistență într-un atac asupra unei barje care transporta arme și muniții pentru naziști în Al Doilea Război Mondial. „Ce aducea el nou era o anumită fervoare a firescului, înțeles ca redescoperire a lumii, a omului, a gesturilor sale intime”, scria criticul Romulus Rusan.

Retrospectiva se va încheia cu „Pădurea spânzuraților”, considerat unul dintre cele mai importante filme din istoria cinematografiei române, ecranizare a celebrului roman omonim al lui Liviu Rebreanu. În timpul Primului Război Mondial, pe frontul austro-ungar, locotenentul român Apostol Bologa asistă la execuția prin spânzurare a unui soldat ceh, condamnat pentru dezertare. Copleșit de vină, Bologa sfârșește prin a dezerta și el, dar este prins și judecat. Liviu Ciulei a fost recompensat cu Premiul de Regie la Festivalul de la Cannes pentru acest film.

Născut la 7 iulie 1923, la București, și mort la 25 octombrie 2011, la München, în Germania, Liviu Ciulei a fost una dintre personalitățile marcante ale filmului și teatrului. Recunoscut mai ales pentru activitatea de regizor, el a fost totodată actor, arhitect, scenograf și profesor.  Activitatea sa creatoare remarcabilă de peste 50 de ani a marcat atât arta scenică românească prin spectacole de anvergură națională și internațională, cât și lumea filmului românesc.

ZFR Chișinău continuă și în acest an parteneriatul de tradiție cu UNATC București, prin prezentarea la AMTAP a două noi calupuri de scurtmetraje studențești din arhiva cunoscutei școli de film românești. De această dată, vor putea fi descoperite filme scurte din anii `80 și anii `90, unele fiind realizate de studenți care aveau să devină cineaști cunoscuți, precum Șerban Marinescu, Alexandru Solomon, Florin Iepan sau Tudor Giurgiu.

Mai multe informații despre filmele din program pot fi găsite pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, precum și pe site-ul zfrmd.ro.

ZFR este un eveniment organizat de către Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producție ROVA FILM din România.

Proiectul este realizat cu sprijinul: Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, Primăriei Municipiului Chișinău, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Parteneri: DACIN SARA, Arhiva Națională de Film Română, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale”, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Castel Mimi.

Parteneri media: TVR Moldova, Jurnal TV, TV8, Tezaur TV, Moldova.org, Ziarul de Gardă , Ziarul Național, Realitatea / RLive, Agro TV, Unimedia, Dance FM, Ea.md, Deschide.md, Radio Chișinău, Radio Noroc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău