Marea ofensivă a Armatei ruse pare un eșec total. După o săptămână de „Furtună la Avdiivka”, Kremlinul schimbă tonul și bate în retragere

  • 16 Octombrie 2023 12:52
Marea ofensivă a Armatei ruse pare un eșec total. După o săptămână de „Furtună la Avdiivka”, Kremlinul schimbă tonul și bate în retragere

Din 10 octombrie, rușii au trimis forțe semnificative pentru a asalta orașul Avdiivka din regiunea Donețk. Orașul a fost bombardat în mod constant, iar grupuri mari de vehicule blindate au fost reperate în zona luptei, scrie defenseromania.ro.

Unii experți consideră că armata rusă a lansat la Avdiivka una dintre cele mai mari operațiuni ofensive din zonă în timpul războiului.

Potrivit informațiilor disponibile, cel puțin trei batalioane rusești în număr de aproximativ două mii de militari, zeci de vehicule blindate și avioane au fost implicate în atacul din zona Avdiivka.

Ofensiva rusă de pe Avdiivka a fost un eșec total

Cu toate acestea, succesul rușilor a fost nesemnificativ și a fost plătit cu pierderi grele, atât umane, cât și de echipamente, arată și analiștii ISW.

Surse rusești susțin că fortificațiile defensive ucrainene din jurul Avdiivka reprezintă o problemă serioasă pentru invadatori.

Serhii Tsekhotski, un ofițer al Brigăzii 59 de infanterie motorizată ”Yakov Handziuk”, dislocată în regiunea Avdiivka,  unde ocupanții au devenit activi luna aceasta, a vorbit cu publicația Unian despre situația actuală pe această parte a frontului.

Ofițerul notează că rușii și-au schimbat tactica în ultimele zile din cauza pierderilor mari de militari și echipamente. Rușii încearcă acum o pătrundere  în grupuri mici. ”Echipamentul este lăsat la 10-12 km de punctul în care se desfășoară direct luptele. Faptul că am distrus un număr mare de vehicule blindate a avut efect”.

Pierderile de echipamente sunt serioase pentru ruși, remarcă ofițerul ucrainean.

”Numai în zona noastră au fost distruse peste 30 de echipamente grele. Acestea includ tancuri, vehicule de luptă de infanterie și vehicule de asalt amfibie. Mult mai multe echipamente au fost distruse pe toată direcția Avdiivska... Rușii au pierderi mari și în rândul militarilor”.

Situația la zi în Avdiivka 

Orașul Avdiivka din regiunea Donețk rămâne sub controlul Forțelor de Apărare ale Ucrainei: rușii au trecut de la ofensivă la defensivă, susține Vitali Barabaș, șeful administrației militare a orașului Avdiivka.

Numărul atacurilor ruse a scăzut simțitor, de la 50-60 până la aproximativ 15, spune oficialul.

Potrivit lui Barabaș, a scăzut și numărul de lovituri cu rachete aeriene asupra Avdiivka.

”Numărul de aeronave (ruse) care operează este ceva mai mic. Pe parcursul zilei trecute, au avut loc doar 6 atacuri cu rachete aeriene asupra comunității, iar maximul pe care l-am avut a fost 31”, dar situația încă rămâne copmplicată acolo, a spus Barabaș.

La rândul său, Comnadantul Brigăzii 59 de infanterie motorizată, Andrii Serhan, susține că forțele ruse au pierdut deja de una dintre brigăzi, relatează Radio Svoboda.

Între timp, potrivit armatei, Forțele Armate se pregătesc pentru noi atacuri ale forțelor ruse.

În orice caz, Kremlinul a schimbat retorica cu privire la ofensiva eșuată de pe Avdiivka, reducând așteptările” cu privire la probabilul avans în această direcție, arată ISW.

Analiștii spun că Putin ar putea încerca să atenueze așteptările cu privire la un avans semnificativ al trupelor ruse în jurul Avdiivka, în regiunea Donețk.

Într-un interviu cu propagandiștii ruși, Putin a declarat că trupele ruse desfășoară „apărare activă” în direcțiile Avdiivka, Kupiansk și Zaporijia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău