Marea Dictare Națională. „Am venit astăzi aici din dragoste, în primul rând, față de limba română”

  • 31 August 2023 13:58
Marea Dictare Națională. „Am venit astăzi aici din dragoste, în primul rând, față de limba română”

În Republica Moldova este marcată astăzi Ziua Limbii Române, ocazie cu care la Chișinău, au loc mai multe evenimente dedicate sărbătorii. Între acestea  o competiție de cunoaștere a limbii române - Marea Dictare Națională, organizată în aer liber, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, la care au participat peste 600 de persoane. În deschiderea concursului, președinta Maia Sandu și ministrul Educației, Dan Perciun, au ținut discursuri prin care au remarcat importanța limbii române, care reprezintă un simbol al istoriei și identității neamului, transmite Radio Chișinău.

Echipați cu apă și încredere în cunoștințele acumulate de-a lungul anilor, participanții la Marea Dictare Națională din Chișinău, de la mic la mare, au accentuat că prin acest mod își doresc să aducă un omagiu limbii române.

„Am venit astăzi aici din dragoste, în primul rând, față de limba română. Totodată, va fi și o testare pentru mine și consider că am șanse mari, fiind filolog”, a spus un participant la eveniment.

Nu e neapărat să iau cel mai mare punctaj. Important e să participăm, să arătăm că vorbim limba și ea există. Să o vorbească și parlamentarii, nu doar eu”, a precizat un alt participant.

Reunirea Rep. Moldova cu România nu are nicio alternativă, celelalte variante sunt nule”, ne-a declarat un alt concurent.

Prezentă la deschiderea evenimentului, președinta Maia Sandu a subliniat că moldovenii își doresc să trăiască liber, în pace și înțelegere pe propriul pământ, iar limba română trebuie să ne unească în acest deziderat.

„În Uniunea Europeană, acolo unde vrem să ducem Republica Moldova, limba română are un loc respectat și nimeni nu riscă să fie pedepsit pentru că vorbește în limba lui”, a spus Maia Sandu.

Limba română a fost sensul luptei noastre naționale pentru libertate și independență și este unul dintre elementele-cheie care ne-a făcut să fim ceea ce suntem astăzi, a adăugat, la rândul său, ministrul Educației, Dan Perciun.

„A rămas un lucru mic și important să apreciem limba română pe măsura importanței pe care o are în viața fiecărui cetățean al Rep. Moldova în fiecare zi, în orice situație”, a precizat Dan Perciun.

Potrivit autorităților, peste 600 de persoane s-au înregistrat pentru a participa la Marea Dictare Națională, o competiție de cunoaștere a limbii române, organizată în fața Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău.

Participanții au scris un text selectat din cele 65 de lucrări depuse la concursul de eseuri: „De ce Rep. Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău