Marea curățenie din 24 septembrie va antrena peste 10 mii de voluntari în capitală

  • 07 Septembrie 2016 15:56
Marea curățenie din 24 septembrie va antrena peste 10 mii de voluntari în capitală

Circa zece mii de voluntari vor participa în data de 24 septembrie la marea curățenie a spațiilor verzi din capitală și municipiul Chișinău în cadrul campaniei de curățenie „Hai Moldova”.

Toate colectivele care vor dori să participe la campania de salubrizare, dar și cetățenii aparte, vor primi gratuit la intrarea în parcuri sau zonele de agrement saci și mănuși pentru a colecta deșeurile, transmite IPN.

Valeriu Istrati, organizator al campaniilor de colectare a deșeurilor în perioada 2011-2012 a declarat într-o conferință de presă că în acest an s-a pus accent pe schimbarea percepției asupra importanței deșeurilor, care pot fi prelucrate și deveni bun, fiindcă ele nu sunt doar gunoi. O altă componentă este educarea societății și anume să nu arunce deșeurile în locurile neautorizate și să prevină astfel poluarea.

Totodată, în acest an noutatea campaniei va ține de testarea unei aplicații care va permite voluntarilor să raporteze locurile cu deșeuri, ca mai apoi acestea să poată fi evacuate de serviciile responsabile.

Aplicația permite crearea unei hărți a deșeurilor și a fost deja testată de voluntari în parcurile din capitală. La modul practic, aceasta va putea fi aplicată mai târziu când vor fi stabilite mecanismele clare de raportare și de intervenție. Voluntarii precizează că dacă va exista o reacție pozitivă la asemenea mecanism de raportare, dar și de intervenție, aplicația va putea fi instalată gratuit pe telefon și oricine va putea raporta deșeurile din zonele verzi.

Ziua Curățeniei va continua și după 24 septembrie printr-o campanie de educație civică a elevilor în școlile din municipiul Chișinău. Voluntarii „Hai Moldova” vor elabora conceptul unei lecții eco pentru elevi, conținutul căreia urmează să fie aprobat de Ministerul Educației.

În anii 2011-2012, la acțiunile de salubrizare au participat peste 100 de mii de persoane pe tot teritoriul republicii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău