Marea Britanie vrea să mențină „granița invizibilă” cu Irlanda după ieșirea din UE

  • 16 August 2017 19:25
Marea Britanie vrea să mențină „granița invizibilă” cu Irlanda după ieșirea din UE

James Brokenshire, secretarul nord-irlandez a promis astăzi că va menține “granița invizibilă” între Irlanda și Marea Britanie după ce ieșirea statului britanic din Uniunea Europeană se va fi finalizat, informează Politico Europe. și The Guardian.

Vorbind pentru BBC, Borkenshire a precizat că propunerea Marii Britanii privind granița cu Irlanda de Nord, care urmează să fie publicată astăzi, va rezolva această problemă spinoasă referitoare la controalele la graniță între Marea Britanie și Irlanda , asigurând în același timp ” un proces raționalizat” pentru bunurile care ajung pe teritoriul statului britanic după ce va părăsi uniunea vamală.

“Acest lucru este important pentru ambele părți”, a completat Brokenshire, subliniind necesitatea continuării comerțului bilateral între Marea Britanie și Irlanda. Acesta a mai spus că Zona Comună de Călătorie între Irlanda de Nord și Irlanda va continua.

“Accentul pe domeniile prioritare identificate de guvern, inclusiv zona de călătorie comună, acordul de vineri, cooperarea Nord / Sud și evitarea unei frontiere dure, este binevenit”, a precizat guvernul irlandez în cadrul unei declarații.

Dublin a punctat că Marea Britanie trebuie înainte de toate să încheie prima fază a negocierilor cu UE, care acoperă drepturile cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie, și vice versa, soluționarea aspectelor financiare între Marea Britanie și UE, dar și cele specifice legate de Irlanda, înainte de dezbaterea unei viitoare relații între statul britanic și Uniune.

Marți, guvernul britanic s-a pronunțat pentru un acord interimar de uniune vamală de aproximativ doi ani cu UE după Brexit, o propunere primită cu răceală de Bruxelles care a considerat-o prematură.

Sursa: Calea Europeana

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău