Marea Britanie: Verificarea „vizelor de aur'' arată posibile legături cu activități financiare ilicite sau corupție

  • 12 Ianuarie 2023 16:20
Marea Britanie: Verificarea „vizelor de aur'' arată posibile legături cu activități financiare ilicite sau corupție

Guvernul britanic a anunțat joi că un număr mic de persoane care au primit așa-numitele ''vize de aur'' pentru investitorii bogați ar fi putut obține averea lor prin corupție sau alte activități financiare ilicite, relatează Agerpres.

Guvernul a anulat anul trecut vizele care ofereau o cale de rezidență pentru cei ce investeau cel puțin 2 milioane de lire sterline (2,43 milioane USD), în zilele dinaintea invaziei a Ucrainei pe fondul îngrijorărilor cu privire la afluxul de bani iliciți rusești.

O examinare a schemei a fost comandată pentru prima dată de guvern în 2018 după otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie și detaliile acelei investigații au fost arătate parlamentului abia joi.

"Evaluarea cazurilor a identificat o mică minoritate de persoane fizice conectate la ruta de viză investitori Tier 1, potențial expuse unui risc ridicat de a fi obținut bogăție prin corupție sau alte activități financiare ilicite și/sau să fie angajate în crimă gravă și organizată", a declarat ministrul de interne Suella Braverman într-un comunicat scris.

De la oligarhi ruși și baroni ai petrolului din Orientul Mijlociu până la noi antreprenori chinezi, cei bogați s-au înghesuit să vină la Londra în ultimele două decenii, punând mâna pe totul, de la case opulente, la cluburi de fotbal și proprietăți comerciale.

Afluxul de superbogați a adus investiții de zeci de miliarde de lire sterline și a ajutat Londra să-și păstreze poziția ca una dintre capitalele financiare de top ale lumii, dar guvernul este îngrijorat în legătură cu sursa unora dintre bogății, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina.

Braverman a spus că verificarea a constatat că printre solicitanții pentru vize se observă "un număr disproporționat din țările identificate în Evaluarea Națională a Riscurilor din Marea Britanie pentru spălarea banilor și finanțarea terorismului".

Verificarea a constatat de asemenea "dovezi privind solicitanți cu risc ridicat de (...) exploatare a instituțiilor financiare", a mai declarat ea.

Guvernul a refuzat să ofere o estimare a numărului de vize eliberate necorespunzător celor cu posibile probleme cu legea, dar Braverman a spus că zece oligarhi care nu au fost numiți, sancționați pentru legăturile lor cu invazia Ucrainei de către Rusia, au fost printre cei care au folosit sistemul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău