Marea Britanie va solicita ONU să investigheze abuzurile comise în Regiunea uigură autonomă Xinjiang din China

  • 22 Februarie 2021 12:21
Marea Britanie va solicita ONU să investigheze abuzurile comise în Regiunea uigură autonomă Xinjiang din China

​Marea Britanie va solicita luni ca Organizației Națiunilor Unite să i se acorde acces „urgent și neîngrădit” în Regiunea uigură autonomă Xinjiang din China pentru a ancheta informațiile privind comiterea de abuzuri de către autorități, transmit Financial Times și Agerpres.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, va marca, de asemenea, revenirea Marii Britanii în cadrul Consiliului Drepturilor Omului (CDO) al ONU ca membru cu drept de vot, prin condamnarea Chinei și a Rusiei, urmând, de asemenea, să își exprime îngrijorarea cu privire la situația din Myanmar și Belarus, conform informațiilor furnizate de minister.

În ceea ce privește China, Raab se va referi la informațiile despre abuzurile din Xinjiang: tortură, muncă forțată și sterilizare forțată a femeilor.

„Acestea au loc la scară largă”, va urma să susțină șeful diplomației britanice.

„Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului sau unui alt expert independent în cercetarea faptelor trebuie - și repet trebuie - să i se acorde acces urgent și fără restricții în Xinjiang”, va mai spune Dominic Raab.

China a fost condamnată pe scară largă pentru înființarea de complexe în Xinjiang pe care Beijingul le descrie drept „centre de formare profesională” destinate eliminării extremismului și dobândirii de noi competențe.

Criticii regimului de la Beijing le numesc însă lagăre de concentrare. Conform ONU, cel puțin un milion de uiguri și alți etnici chinezi musulmani sunt deținuți în Xinjiang.

Raab va ridica, de asemenea, problema tratamentului „scandalos” la care este supus opozantul rus Alexei Navalnîi, criza din Myanmar și situația din Belarus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău