Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, dă asigurări purtătorul de cuvânt al premierului May

  • 16 Ianuarie 2018 17:03
Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, dă asigurări purtătorul de cuvânt al premierului May

Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, a dat asigurări marți purtătorul de cuvânt al premierului britanic Theresa May, după ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că blocul comunitar este "în continuare deschis" față de o eventuală răzgândire a Londrei în privința Brexit-ului, informează Reuters.

''Cred că am spus absolut clar: publicul britanic a votat pentru a părăsi Uniunea Europeană și acest lucru îl vom face'', a spus oficialul britanic.

Tusk a declarat marți, la Strasbourg, că Uniunea Europeană este "în continuare deschisă" la o răzgândire a Marii Britanii în privința Brexit-ului, în contextul în care în ultimele zile a apărut ideea unui al doilea referendum privind oportunitatea ieșirii din UE.

"Dacă guvernul britanic își menține decizia de a se retrage, Brexit-ul va deveni o realitate cu toate consecințele sale negative în martie anul viitor, dacă nu va exista o răzgândire din partea prietenilor noștri britanici", a spus Donald Tusk într-o declarație în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară. "Pe continentul european, inimile noastre sunt întotdeauna deschise", a adăugat el.

Ulterior, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reiterat declarația lui Donald Tusk.

Săptămâna trecută, eurodeputatul britanic Nigel Farage, unul dintre cei mai fermi susținători ai ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, nu a respins ideea organizării unui al doilea referendum privind apartenența țării sale la blocul comunitar, el explicând că tabăra favorabilă Brexit-ului ar ieși din nou câștigătoare și astfel s-ar pune capăt dezbaterii.

Farage a respins constant speculațiile unor opozanți ai Brexitului, precum fostul premier Tony Blair, potrivit cărora în cazul unui nou referendum alegătorii britanici și-ar putea schimba opinia în legătură cu oportunitatea ieșirii țării lor din UE.

Pe fondul amplificării cererilor de organizare a unei noi consultări populare privind Brexit-ul, un reprezentant al executivului britanic a anunțat joi că premierul Theresa May nu va convoca un al doilea referendum privind apartenența Marii Britanii la UE.

În referendumul din iunie 2016 privind oportunitatea ieșirii din UE, 51,9% dintre britanici, ceea ce înseamnă 17,4 milioane de persoane, s-au pronunțat pentru Brexit, în timp ce 48,1% (16,1 milioane de persoane) au votat pentru rămânerea în interiorul blocului comunitar.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău