Marea Britanie va oferi sprijin Republicii Moldova în combaterea războiului hibrid și a acțiunilor de destabilizare puse la cale de Rusia

  • 16 Martie 2023 14:50
Marea Britanie va oferi sprijin Republicii Moldova în combaterea războiului hibrid și a acțiunilor de destabilizare puse la cale de Rusia

Marea Britanie va oferi sprijin Republicii Moldova în combaterea războiului hibrid, a acțiunilor de destabilizare și a atacurilor cibernetice puse la cale, în ultima perioadă, de Rusia în regiune. Anunțul a fost făcut de ministrul de externe britanic, James Cleverly, în cadrul unui briefing la Chișinău împreună cu șeful diplomației moldovenești Nicu Popescu, transmite Radio Chișinău.

Ministrul de externe britanic a declarat că Federația Rusă încearcă să destabilizeze guvernul proeuropean al Rep. Moldova, iar aceste tentative au loc prin intermediul protestelor organizate în Chișinău. Totodată, James Cleverly a stăruit asupra necesității sprijinirii Rep. Moldova pentru a face față acestor provocări, precum și în contextul războiului din Ucraina.

Noi vom lucra în continuare cu guvernul Republicii Moldova la nivel internațional pentru a identifica acele persoane care merită să fie sancționate fie din cauza corupției, fie din alte motive. Este important să apărăm democrația. Iar Moldova s-a comportat impecabil atunci când  a venit vorba de reacție la invazia lui Putin în Ucraina. În aroganța sa Putin încearcă să pedepsească Rep. Moldova pentru că aceasta acum procedează corect. Noi trebuie să sprijinim Rep. Moldova în combaterea dezinformării și corupției. Sprijinim cu reformele în apărare și deja facem uz de rezultatele puternice între forțele noastre armate. Vom ajuta să instruim următoarea generație de militari.”, a declarat James Cleverly.

Marea Britanie va oferi sprijin Republicii Moldova în combaterea războiului hibrid și a acțiunilor de destabilizare puse la cale de Rusia

Totodată, James Cleverly a lăudat autoritățile din Rep. Moldova pentru modul în care au gestionat provocările războiului:

„Vreau să fie foarte clar că Rep. Moldova nu este singură. Noi sprijinim Rep. Moldova și reformele din sectorul de apărare și deja facem uz de rezultatele puternice ale cooperării între forțele noastre armate. Anul trecut Marea Britanie s-a angajat să ofere 12 milioane de lire de suport financiar pentru Rep. Moldova pentru a sprijini apărarea contra atacurilor cibernetice, pentru a scăpa de dezinformarea rusească și pentru a se lupta cu corupția. Mă bucur să spun că noi vom adăuga suport financiar pentru a desfășura reforme pentru instituții. Noi condamnăm acei oligarhi moldoveni care în mod sistematic furau de la cetățenii acestei țări timp de mulți ani. Noi lucrăm cu Rep. Moldova în domeniul securității cibernetice și oferim suport strategic pentru a combate războiul hibrid al Rusiei. Vreau să vă spun că aveți prieteni în Marea Britanie și nu sunteți singuri”, a spus James Cleverly.

Ministrul de externe Nicu Popescu a declarat că Rep. Moldova este acum în afara unui pericol de ordin militar, dar cetățenii resimt consecințele negative ale războiului din Ucraina. Autoritățile de la Chișinău cooperează cu cele de la Londra pentru a minimiza impactul negativ al acestui război asupra Rep. Moldova, a menționat șeful diplomației moldovene.

„Propunem avansarea negocierilor pentru modificarea acordului de parteneriat strategic comerț și cooperare, care ar permite eliminarea cotelor tarifare pentru un număr de produse moldovenești. Ne-am exprimat interesul pentru avansarea permiselor de conducere și liberalizarea serviciilor de roaming. Am agreat să intensificăm cooperarea în domeniul combaterii corupției. Am reafirmat poziția noastră comună de condamnare fermă a invaziei brutale a federației Ruse împotriva Ucrainei. Sunt bucuros să salut și cooperarea dintre BBS și compania Teleradio Moldova, împărtășirea bunilor practici în domeniul securității cibernetice și alocarea unui nou pachet de sprijin financiar pentru Rep. Moldova, care vor merge în proiecte orientate spre buna guvernare, dezvoltarea economică și sectorul energetic. Reiterez faptul că Rep. Moldova face parte din aceeași familie cu statele europene alături de Marea Britanie și vom continua să lucrăm împreună pentru readucerea păcii pe continentul nostru european”, a declarat Nicu Popescu.

Marea Britanie va oferi sprijin Republicii Moldova în combaterea războiului hibrid și a acțiunilor de destabilizare puse la cale de Rusia

        

Vizita ministrului James Cleverly este un semn important de sprijin pentru Rep. Moldova. Marea Britanie și Rep. Moldova continuă să aprofundeze relația bilaterală în toate domeniile - lucru care ajută la consolidarea democrației, a subliniat Nicu Popescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,09 m/s
Sun
27
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău