Marea Britanie va continua administrarea vaccinului AstraZeneca în pofida dubiilor privind eficacitatea împotriva variantei sud-africane

  • 08 Februarie 2021 14:20
Marea Britanie va continua administrarea vaccinului AstraZeneca în pofida dubiilor privind eficacitatea împotriva variantei sud-africane

Marea Britanie va continua să administreze vaccinul AstraZeneca în pofida unui nou studiu care îi arată eficacitatea limitată împotriva variantei sud-africane, a indicat ministrul britanic pentru vaccinare, Nadhim Zahawi, transmite dpa, preluat

Zahawi a scris luni în cotidianul The Telegraph că guvernul are 'încredere' în planul său actual de vaccinare și în 'protecția pe care ne-o va oferi tuturor împotriva acestei boli cumplite'.

'Trebuie să fim conștienți că, și acolo unde un vaccin are eficacitate redusă în prevenirea infecției, poate exista totuși o bună eficacitate împotriva bolii severe, spitalizării și decesului. Acest lucru are o importanță vitală pentru protejarea sistemului nostru de sănătate', a adăugat el.

Precizările sale survin după ce Financial Times a citat duminică un studiu potrivit căruia vaccinul dezvoltat în colaborare de Universitatea Oxford și gigantul farma AstraZeneca are o eficacitate considerabil mai redusă împotriva noii tulpini sud-africane a coronavirusului.

Rezultatele au arătat că vaccinul poate fi util împotriva formelor severe ale bolii asociate cu varianta B.1.351, însă a avut un impact redus în ce privește transmiterea infecțiilor în cazurile mai ușoare.

În urma acestor informații, autoritățile sanitare sud-africane au spus că vor stopa planurile de vaccinare de săptămâna aceasta și, în schimb, vor colabora cu oameni de știință la un studiu clinic al companiei americane Johnson & Johnson.

Potrivit ministrului britanic al sănătății, Edward Argar, în Marea Britanie au fost depistate 147 de cazuri de infectare cu varianta sud-africană a virusului.

În replică, AstraZeneca a transmis că are încredere că vaccinul poate oferi protecție împotriva formelor severe, precizând că studiul în cauză a implicat doar 2.000 de participanți tineri și sănătoși. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău