Marea Britanie va acorda sprijin militar pentru Ucraina de 2,3 miliarde de lire sterline în 2023

  • 20 Septembrie 2022 08:56
Marea Britanie va acorda sprijin militar pentru Ucraina de 2,3 miliarde de lire sterline în 2023

Premierul britanic Liz Truss s-a angajat luni să acorde asistență militară Ucrainei în valoare de cel puțin 2,3 miliarde de lire sterline în 2023 pentru a o ajuta să se apere de invazia rusă inițiată de președintele Putin, informează PA Media/dpa, transmite AGERPRES.

Premierul a promis că Regatul Unit va egala sau chiar va depăși sprijinul acordat până acum trupelor "inspiratoare" ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Truss a făcut anunțul în timp ce se pregătea să zboare la New York, unde va folosi prilejul summitului ONU pentru a obține susținere pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei armatei ruse. Va încerca, de asemenea, să mobilizeze liderii mondiali pentru a pune capăt dependenței energetice de gazul rusesc.

„Închizând robinetele gazoductului Nord Stream, Putin a trimis milioane de oameni din Europa într-o iarnă mai rece și mai dificilă", a spus premierul britanic înainte de a pleca în SUA.

„Prea multe vieți - în Ucraina, în Europa și în întreaga lume - sunt manipulate de o dependență de energia rusă. Trebuie să colaborăm pentru a-i pune capăt odată pentru totdeauna", a declarat premierul britanic.

Liz Truss a lăudat succesul trupelor președintelui Zelenski, care au recupera aproximativ 3.000 de kilometri pătrați ocupați de ruși. "Victoriile Ucrainei din ultimele săptămâni au fost inspiraționale. În repetate rânduri, acești oameni curajoși i-au sfidat pe cei care se îndoiesc și au arătat ce pot face atunci când li se oferă sprijinul militar, economic și politic de care au nevoie", a spus ea. "Mesajul meu pentru poporul Ucrainei este următorul: Regatul Unit va continua să fie în spatele vostru la fiecare pas. Securitatea voastră este securitatea noastră".

Marea Britanie este a doua țară, după SUA, în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei în 2022.

Purtătorul de cuvânt oficial al premierului a declarat că aceasta va comunica foarte clar la New York că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina nu va scădea.

„Vom continua să acționăm pentru a restabili suveranitatea și autodeterminarea Ucrainei. Pentru că aceasta nu este doar lupta Ucrainei, întreaga lume suferă atunci când unui regim ca cel al lui Putin i se permite să își agreseze și șantajeze vecinii".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:5,14 m/s
Sat
19
Sun
17
Mon
13
Tue
16
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău