Marea Britanie | Spionul rus care a fost otrăvit continua să se vadă cu contactele sale din MI6

  • 10 Martie 2018 16:16
Marea Britanie | Spionul rus care a fost otrăvit continua să se vadă cu contactele sale din MI6

Dublul spion rus, Serghei Skripal, care a fost otrăvit cu un agent neurotoxic în Marea Britanie, se întâlnea lună de lună cu vechiul său contact din serviciul britanic de informații externe, MI6, a relatat sâmbătă cotidianul britanic The Times, citat de EFE.

Skripal, în vârstă de 66 de ani, care se află în continuare spitalizat în stare foarte gravă, a fost arestat în Rusia în decembrie 2004 pentru că a dezvăluit secrete către MI6 și s-a refugiat în Marea Britanie după ce a fost eliberat, în 2010, în urma unui schimb de spioni.

Fostul agent al serviciilor de informații ruse, care locuia în localitatea engleză Salisbury, și fostul său "supraveghetor" britanic conversau cu regularitate în limbile engleză și rusă despre anumite afaceri în Polonia, printre alte subiecte, a relatat The Times, care subliniază că există semne de întrebare în legătură cu faptul dacă Skripal continua sau nu să mai activeze în domeniul serviciilor secrete.

Fiica sa Iulia, în vârstă de 33 de ani, se află și ea internată în stare foarte gravă, în timp ce sergentul de poliție Nick Bailey, care a fost expus agentului chimic, este în stare gravă, deși starea sa de sănătate s-a mai îmbunătățit și a putut discuta cu anchetatorii.

Ministrul de interne britanic, Amber Rudd, va prezida sâmbătă după-amiază un comitet de urgență pentru a analiza modul în care se desfășoară ancheta, coordonată de unitatea antiteroristă a poliției britanice și la care iau parte circa două sute de militari. Comitetul Cobra se va desfășura începând cu ora 15:00 GMT.

Totodată, agenți de poliție au analizat mormântul din Salisbury al soției lui Skripal, Liudmila, care - potrivit The Times - a murit de cancer, în 2012, la vârsta de 60 de ani. Oficialități cu costume de protecție au prelevat flori și de la memorialul dedicat fiului dublului spion, Aleksandr, care a murit anul trecut în urma unei insuficiențe hepatice la Sankt Petersburg, la doar 43 de ani, și a cărui cenușă a fost adusă în Marea Britanie. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău