Marea Britanie și UE, pe punctul de a rezolva disputa privind Irlanda de Nord

  • 01 Februarie 2023 13:39
Marea Britanie și UE, pe punctul de a rezolva disputa privind Irlanda de Nord

Marea Britanie și Uniunea Europeană au convenit liniile generale ale unui acord pentru soluționarea disputei privind protocolul nord-irlandez, relatează marți The Times, citat de boursorama.com.

Potrivit ziarului, Bruxelles și Londra au convenit asupra unui plan care ar pune capăt controalelor sistematice asupra produselor care sosesc în Irlanda de Nord, scrie G4Media.

De asemenea, executivul UE a fost de acord ca Curtea Europeană de Justiție (CEJ) să poată fi solicitată să judece cazuri din Irlanda de Nord doar dacă instanțele locale solicită acest lucru, potrivit The Times.

Cu toate acestea, o sursă din cadrul guvernului britanic a declarat pentru Reuters că nu s-a ajuns la un acord și că negocierile continuă.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că prioritatea Londrei este de a proteja acordul de pace din Vinerea Mare și stabilitatea în Irlanda de Nord, precum și piața internă britanică.

„În prezent purtăm discuții intense cu UE pentru a rezolva aceste probleme”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Recent, s-au înregistrat progrese în discuțiile dintre Londra, Bruxelles, Belfast și Dublin cu privire la normele care reglementează comerțul post-Brexit cu Irlanda de Nord.

Un oficial britanic de rang înalt, citat de ziar sub rezerva anonimatului, a declarat că au fost convenite liniile generale ale unui acord și că acum depinde de premierul britanic Rishi Sunak să semneze planul.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău