Marea Britanie și Suedia au investit, în ultimii patru ani, trei milioane de dolari în dezvoltarea capacităților de export și sporirea competitivității a peste 140 de întreprinderi din Rep. Moldova

  • 14 Decembrie 2022 14:05
Marea Britanie și Suedia au investit, în ultimii patru ani, trei milioane de dolari în dezvoltarea capacităților de export și sporirea competitivității a peste 140 de întreprinderi din Rep. Moldova

Marea Britanie și Suedia au investit, în ultimii patru ani, trei milioane de dolari în dezvoltarea capacităților de export și sporirea competitivității a peste 140 de întreprinderi din Rep. Moldova. Ca rezultat, au fost semnate contracte cu 45 de întreprinderi din străinătate, create peste 240 de locuri de muncă iar exporturile au crescut cu mai mult de 8%. Sunt doar câteva dintre rezultatele primei etape a proiectului ”Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite Radio Chișinău.

Zeci de companii din dreapta și din stânga Nistrului, cu activitate în special în domeniul agro-alimentar, dar și în industria îmbrăcămintei și încălțămintei sau a serviciilor, au beneficiat de asistență financiară din partea Suediei și a Marii Britanii.

Banii au fost folosiți pentru procurarea unor utilaje moderne, instruirea de personal, în vederea realizării unor produse competitive pe piața externă. Prezent la evenimentul de totalizare a primei etape a proiectului ”Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului”, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a subliniat importanța proiectului la îmbunătățirea relațiilor între oamenii de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului.

”Proiectul reprezintă și un suport important în vederea apropierii țării noastre de ceea ce înseamnă standardele Acordului de Liber Schimb. Este un valoros aport la schimburile comerciale dintre țara noastră și Uniunea Europeană. De altfel, în momentul de față, companiile din partea stângă a Nistrului au un parteneriat comercial tot mai strâns cu Uniunea Europeană. Mai bine de jumătate din relațiile export-import ale regiunii transnistrene sunt cu țările din Uniunea Europeană”  a declarat Oleg Serebrian.

Până la sfârșitul anului viitor, Regatul Unit va investi în creșterea capacităților de export a companiilor moldovenești peste un milion de lire sterline, a anunțat ambasadorul britanic la Chișinău, Steven Mark Fisher. Diplomatul a enumerat câteva dintre rezultatele investiției britanice în cadrul proiectului, în acest an:

”Suportul în afaceri pentru aproximativ 60 de femei antreprenoare din zonele rurale care au cunoscut avantajele funcționării clusterelor și cooperativelor. Suportul oferit de Regatul Unit contribuie la împuternicirea economică a persoanelor vulnerabile.  Prin dezvoltarea Platformei de Antreprenoriat Social pe malul stâng al Nistrului au fost oferite aproximativ 40 consultații individuale pentru antreprenori sociali și cinci granturi de finanțare în valoare de 50 de mii de dolari americani, pentru crearea unor afaceri sociale. Nu mai puțin important este schimbul de experiență a antreprenorilor sociale de pe ambele maluri, asigurat în cadrul proiectului”, a declarat Steven Mark Fisher.

Până la finalul anului 2025 Suedia și Marea Britanie intenționează să mai investească încă 4,5 milioane de dolari în dezvoltarea companiilor mici și mijlocii, de pe ambele maluri ale Nistrului, potrivit managerului de proiect, Dumitru Parfentiev.

Proiectul ”Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) a fost lansat în decembrie 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,66 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
19
Thu
18
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău