Marea Britanie se angajează cel puțin să mențină nivelul ajutorului militar pentru Ucraina în 2023

  • 19 Decembrie 2022 18:50
Marea Britanie se angajează cel puțin să mențină nivelul ajutorului militar pentru Ucraina în 2023

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anunțat luni la Riga că, în 2023, Londra cel puțin va menține nivelul ajutorului său militar către Kiev, evaluat la 2,3 miliarde de lire, transmite Agerpres.

'Primul lucru de făcut este să ne asigurăm că furnizăm un ajutor militar mai important Ucrainei și că acest ajutor militar evoluează pentru a răspunde situației cu care suntem confruntați acum', a afirmat Sunak, în discursul de deschidere a unei reuniuni cu lideri din Europa de Nord.

Sunak și reprezentanții celorlalte state participante la Forța expediționară comună (JEF - Danemarca, Estonia, Islanda, Finlanda, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Suedia, Norvegia) discută la Riga despre ajutorul precis ce urmează să fie furnizat Ucrainei.

'Aceasta înseamnă mai multe sisteme de apărare antiaeriană, mai multă artilerie, mai multe vehicule blindate. În ce îl privește, Regatul Unit s-a angajat să egaleze anul viitor, chiar să depășească, cele 2,3 miliarde de lire de ajutoare pe care le-am furnizat în acest an și sper să încurajăm celelalte țări din jurul acestei mese să facă tot ce pot pentru a-și continua sprijinul', a spus el într-un scurt discurs transmis în direct.

Este necesară, se asemenea, 'concentrarea pe diminuarea capacităților Rusiei de a se regrupa și de a se reaproviziona, ceea ce înseamnă atacarea lanțurilor sale de aprovizionare și suprimarea sprijinului internațional', a adăugat Sunak.

'Mă gândesc în special la Iran și la armele pe care el le furnizează în prezent Rusiei', a insistat el.

Intervenind prin videoconferință, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe responsabilii prezenți la Riga să 'facă totul pentru a accelera înfrângerea ocupanților'.

Într-un comunicat emis înainte de sosirea premierului britanic la Riga, biroul de presă al lui Sunak a anunțat importante livrări de muniție către Ucraina.

Potrivit textului, va fi vorba despre 'sute de mii de muniții pentru artilerie anul viitor, în cadrul unui contract de 250 milioane de lire sterline (304 milioane de dolari) care va asigura un flux constant de muniții esențiale pentru artileria Ucrainei pe tot parcursul lui 2023'.

Marea Britanie a livrat deja, printre altele, lansatoare de rachete multiple și 15 de tunuri antiaeriane, precum și peste 100.000 de muniții începând din februarie, luna în care Rusia a declanșat ofensiva în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău