Marea Britanie se află în pragul unui nou val epidemic provocat de varianta indiană a coronavirusului

  • 31 Mai 2021 15:45
Marea Britanie se află în pragul unui nou val epidemic provocat de varianta indiană a coronavirusului

Microbiologul britanic Ravi Gupta, unul dintre consilierii guvernului de la Londra, a avertizat luni că Marea Britanie se află în pragul unui nou val de infectări impulsionat de varianta indiană a coronavirusului SARS-CoV-2 și a recomandat amânarea ridicării complete a restricțiilor prevăzută pentru 21 iunie, relatează agențiile DPA și EFE, potrivit Agerpres.


Într-o declarație acordată postului BBC, Ravi Gupta a avertizat că, deși numărul total al noilor infecții în Marea Britanie este relativ redus, în mare măsură datorită programului de vaccinare, cel al noilor cazuri crește exponențial și cel puțin trei sferturi dintre aceste noi cazuri de COVID-19 sunt cu varianta indiană a coronavirusului.

''Desigur că numărul cazurilor este relativ redus deocamdată, dar toate valurile încep cu un număr redus de cazuri care se multiplică fără să le observăm și abia mai târziu devin explozive, deci ceea ce vedem aici sunt semnele unui început de nou val'', a explicat microbiologul britanic, care este și profesor la Universitatea Cambridge.

''Probabil că acest val va avea nevoie de mai mult timp ca valurile precedente să iasă la suprafață, pentru că avem niveluri destul de ridicate de vaccinare a populației, așadar pentru o vreme am putea să avem un sentiment fals de siguranță, iar acesta este lucrul de care ne temem'', a mai subliniat Ravi Gupta.

În fața riscului unui nou val de contaminări, el a sugerat guvernului condus de Boris Johnson să amâne cel puțin câteva săptămâni relaxarea totală a restricțiilor antiepidemice, stabilită pentru 21 iunie.

Un avertisment similar a fost transmis de Adam Finn, membru al comitetului britanic de vaccinare și imunizare, care a estimat că data fixată pentru ridicarea restricțiilor trebuie revăzută, dată fiind noua situație provocată de varianta indiană, el amintind că ''în trecut am luat decizii când a fost prea târziu, le-am temporizat și am ajuns astfel să avem mari valuri de infectări''.

După aceste declarații, ministrul britanic al mediului, George Eustice, a reafirmat că guvernul va decide pe 14 iunie, în funcție de evoluția datelor, asupra ridicării complete a restricțiilor antiepidemice și ''nimic nu este exclus''.

Conform ultimului bilanț zilnic, publicat duminică, Marea Britanie a înregistrat în ultimele 24 de ore precedente acestei raportări 3.240 de noi cazuri de COVID-19 și 6 noi decese asociate acestei boli.

Marea Britanie este una dintre cele mai avansate țări în campania de vaccinare anti-COVID-19, circa 25,3 milioane de persoane din populația sa totală de aproape 65 de milioane de locuitori primind până în prezent ambele doze de vaccin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,09 m/s
Sat
19
Sun
17
Mon
13
Tue
16
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău