Marea Britanie scoate oligarhii lui Putin din Regat
-
02 Aprilie 2018 14:05
Guvernul Marii Britanii a anunțat că de săptămâna viitoare va începe analizarea vizelor a peste 700 de cetățeni ruși care au obținut dreptul de a locui în Regatul Unit în urma investițiilor de milioane de euro în economia locală.
Asupra executivului britanic s-au făcut presiuni ani la rând din partea organizațiilor civile care lupta cu corupția pentru a acționa împotriva oligarhilor ruși. Aceștia sunt dețînătorii unor averi imense făcute în Rusia din privatizări dubioase, evaziune fiscală și alte fapte de corupție. S-au stabilit în Marea Britanie, investind sume imense în proprietăți imobiliare, dar și în afaceri locale, cum ar fi achiziționarea de cluburi de fotbal, companii de construcții, presă, agenții de publicitate.
„Marea Britanie are una dintre cele mai permisive legislații din Europa în ce privește plasarea banilor străini în sistemul bancar și în corporații fără a dezvălui proprietarii - legislație care, spun grupurile civile anticorupție, a atras sute de miliarde de dolari în bani negri și gri, investiți pe piețele financiare și imobiiare", scrie New York Times.
Cel mai cunoscut oligarh susținător al lui Putin din Marea Britanie este Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal londonez Chelsea. Averea să este estimată la 10,8 miliarde dolari americani de către publicația Forbes.
Uciderea lui Litvinenko cu Poloniu radioactiv, o crimă care a îngrozit lumea
Autoritățile britanice n-au reacționat la aceste solicitări, păstrând legislația care acordă drept de rezidență în condițiile în care solicitantul demonstrează că a investit o suma importantă în proprietăți și afaceri locale. Ani la rând, guvernele Marii Britanii au ales banii, închizând ochii la crimele politice, atacurile și reglările de conturi din interiorul comunității ruse.
În anul 2006, otrăvirea cu Poloniu, o substanță radioactivă, a lui Alexandr Litvinenko, un fost spion KGB, devenit un critic important al lui Vladimir Putin, într-un restaurant din inima Londrei, a provocat panică și iritare printre autoritățile britanice.
Atunci s-a cerut în mod public, pentru prima dată, luarea unor măsuri împotriva oligarhilor ruși stabiliți la Londra, dar Tony Blair, premierul de atunci, a evitat orice decizie în acest sens.
De atunci, a urmat un șir nesfârșit de atacuri, sinucideri inexplicabile, crime, culminând cu tentativă de eliminare a lui Serghei Skipral, un fost spion GRU care a trecut de partea britanicilor la sfârșitul anilor '90, folosindu-se un nerv-agent, substanță chimică de proveniență militară.
Iulia Skipral, fiica spionului, victima și ea a atacului din Salisbury a devenit conștientă, iar starea de sănătate i s-a îmbunătățit semnificativ, conform ultimului raport medical făcut public. Tatăl ei se află în continuare într-o „stare critică, dar stabilă", se mai arată în raport.
Theresa May, un răspuns fără precedent la agresivitatea lui Putin
Mai mulți reprezentanți ai societății civile britanice sunt sceptici că Theresa May va merge până la capăt în ce privește politică prin care Londra renunta la statutul de răi al oligarhilor lui Putin. Dar, de această dată, contextul e diferit față de 2006.
La nivel internațional, premierul Marii Britanii a creat o alianța anti-Putin și peste 140 de „diplomați ruși" din SUA și din Uniunea Europeană au fost expulzați în urmă atacului chimic din Salisbury.
Theresa May, în discursul din parlamentul britanic, a făcut referire la mai multe măsuri de pedepsire a acțiunilor violente desfășurate de reprezentanții Rusiei pe teritoriul Regatului Unit.
„Primul ministru Theresa May a promis, de asemenea, măsuri de pedepsire a lui Putin și a cercului sau financiar. Ea a oferit puține detalii, dar a spus că ar putea decide să înghețe bunuri rusești din Marea Britanie și adoptarea unei versiuni a Actului Magnitsky, legea americană care interzice mai multor cetățeni ruși să între în Statele Unite sau să folosească sistemul bancar", scrie New York Times.
de Emilian Isaila