Marea Britanie scoate în afara legii gruparea militantă palestiniană Hamas (ministrul de interne)

  • 19 Noiembrie 2021 15:43
Marea Britanie scoate în afara legii gruparea militantă palestiniană Hamas (ministrul de interne)

Ministrul britanic de interne, Priti Patel, a declarat vineri că a interzis gruparea militantă palestiniană Hamas, o măsură ce aliniază poziția Marii Britanii față de conducătorii din Gaza cu cea a Statelor Unite și a Uniunii Europene, informează Reuters, citat de Agerpres.

''Hamas are o capacitate teroristă semnificativă, inclusiv acces la armament extins și sofisticat, precum și la facilități de pregătire a teroriștilor'', a declarat Patel într-un comunicat, citat de agenția britanică de presă. ''De aceea am decis astăzi să interzic complet Hamas".

Organizația va fi interzisă în conformitate cu Legea privind terorismul și oricine își exprimă sprijinul pentru Hamas, îi flutură steagul sau organizează întâlniri pentru organizație va încălca legea, a confirmat Ministerul de Interne. Se așteaptă ca Patel să prezinte modificarea în parlament săptămâna viitoare. Dacă măsura va intra în vigoare după dezbaterea din parlament, încălcarea ei va fi pasibilă de o pedeapsă ce ar putea ajunge până la 14 ani de închisoare, scrie AFP.

Mișcarea Hamas - cu numele complet "Mișcarea de Rezistență Islamică" - are o ramură politică și una militară. Fondată în 1987, ea se opune existenței statului Israel și negocierilor de pace, pledând în schimb pentru "rezistența armată" împotriva ocupației Israelului asupra teritoriilor palestiniene.

Până acum, doar ramura armată a Hamas, brigăzile Ezzedine al-Qassam, era interzisă în Regatul Unit, în timp ce mișcarea islamistă se afla deja pe lista neagră a organizațiilor teroriste în SUA și Uniunea Europeană (UE), din care Regatul Unit a ieșit din 2020.

În fragmente dintr-un discurs prevăzut pentru vineri, în cadrul unei deplasări la Washington, titulara britanică a internelor a acuzat de asemenea Hamas că este "fundamental și violent antisemită", apreciind că interzicerea ei era necesară pentru a apăra comunitatea evreiască, relatează AFP.

Premierul israelian, Naftali Bennett, a salutat pe Twitter această decizie, calificând Hamas drept "grupare islamistă radicală, care vizează israelieni nevinovați și caută să distrugă Israelul".

Potrivit șefului diplomației israeliene, Yair Lapid, este vorba de o "decizie importantă care le dă forțelor de securitate britanice instrumente suplimentare pentru a împiedica o întărire continuă organizației teroriste Hamas, inclusiv în Regatul Unit".

În 2005, armata israeliană s-a retras unilateral din Fâșia Gaza, înainte de a impune în 2007 o blocadă asupra acestui teritoriu, atunci când Hamas a preluat puterea în urma unor lupte fratricide cu mișcarea Fatah a lui Mahmud Abbas.

De atunci, Hamas și Israel s-au confruntat în patru războaie (2008, 2012, 2014 și 2021).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău