Marea Britanie revizuiește reglementările bancare pentru a spori competitivitatea Londrei pe plan globa

  • 20 Aprilie 2021 15:20
Marea Britanie revizuiește reglementările bancare pentru a spori competitivitatea Londrei pe plan globa

Marea Britanie a lansat marți o revizuire independentă a reglementărilor privind capitalul băncilor și activitățile de tranzacționare, în contextul eforturilor Londrei de a-și spori competitivitatea pe plan global după Brexit, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Și Statele Unite au atenuat propriile reglementări privind activitățile de tranzacționare, iar City of London vrea să rămână competitiv față de Wall Street.

"În ultimul deceniu, băncile britanice s-au confruntat cu schimbări semnificative ale mediului în care operează, inclusiv efectele pandemiei, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, și schimbările mai ample din sectorul financiar al Regatului Unit", se arată în comunicatul organismului care efectuează revizuirea.

Operațiunea a fost solicitată de Ministerul de Finanțe, iar președintele organismului care efectuează revizuirea este Keith Skeoch, un veteran din City of London. Rezultatele ar urma să fie publicate în termen de un an.

În urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană la 31 decembrie, băncile britanice nu mai trebuie să respecte reglementările financiare ale blocului comunitar.

"Revizuirea reprezintă o oportunitate unică de evaluare a impactului cerințelor de reglementare necesare pentru asigurarea stabilității financiare, a concurenței, a competitivității, și a echilibrului dintre acestea, pe fondul modificărilor din sectorul financiar britanic și din economie", se arată în comunicatul organismului care efectuează revizuirea.

Britanicul Jonathan Hill, fostul comisar european pentru servicii financiare, stabilitate financiară și piețe de capital, a apreciat recent că este mai bine pentru City of London să se concentreze pentru a face Marea Britanie competitivă pe plan global în domeniul financiar. "Cel mai rău lucru pe care îl putem face este să nu luăm măsuri și să sperăm că europenii vor veni să ne salveze".

După ce luna trecută s-a semnat un acord de cooperare în materie de reglementare cu Londra, Bruxelles-ul a apreciat că "nu se grăbește" să acorde centrului financiar londonez acces direct la blocul comunitar.

Oficialii de la Bruxelles au fost foarte clari că doresc un transfer, de la Londra, al activităților financiare denominate în euro, în ideea ca UE să aibă propria sa piață de capital asupra căreia Bruxelles-ul să aibă o supervizare directă. De asemenea, tranzacționarea unor instrumente derivate s-a mutat și ea de la Londra la Amsterdam iar recent operatorul bursier Intercontinental Exchange Inc. a anunțat că piața pentru certificatele europene de emisii de gaze cu efect de seră (EUA), cu o valoare de un miliard de euro pe zi, va fi mutată și ea de la Londra la Amsterdam. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău