Marea Britanie răspunde blocadei maritime rusești: trimite nave antimină în Marea Neagră

  • 11 Decembrie 2023 08:52
Marea Britanie răspunde blocadei maritime rusești: trimite nave antimină în Marea Neagră

Regatul Unit va furniza apărării ucrainene două nave pentru a ajuta Kievul să detecteze minele marine rusești în Marea Neagră și să-și relanseze exporturile pe cale maritimă, a anunțat luni guvernul britanic, relatează Agerpres.

Aceste vase "vor oferi Ucrainei capacități vitale care vor ajuta la salvarea de vieți pe mare și vor deschide rute cruciale de export", a afirmat ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, citat într-un comunicat.

Exporturile ucrainene au fost reduse semnificativ de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, Marea Neagră devenind un teren major de confruntare între Moscova și Kiev.

Furnizarea acestor nave de către Londra coincide cu anunțul, luni, de către Grant Shapps și omologul său norvegian, Björn Arild Gram, a unei Coaliții pentru capacitate maritimă (Maritime Capability Coalition).

Acesta este "un nou efort dedicat al Regatului Unit, Norvegiei și aliaților noștri pentru a consolida mijloacele maritime ale Ucrainei pe termen lung", a declarat Grant Shapps, citat într-un comunicat.

Obiectivul este de a permite Kievului "să-și apere apele teritoriale și de a întări securitatea în Marea Neagră", a adăugat el.

Această nouă coaliție a fost decisă în cadrul ultimelor întâlniri ale Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care reunește aproximativ cincizeci de țări.

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei în februarie 2022, Regatul Unit a contribuit deja cu 4,6 miliarde de lire sterline (5,3 miliarde de euro) ca ajutor militar Ucrainei.

Grant Shapps urmează să dezvăluie luni noi elemente ale sprijinului militar al Londrei pentru Kiev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-0,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,03 m/s
Tue
7
Wed
5
Thu
2
Fri
2
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău