Marea Britanie: Premierul Boris Johnson ar putea face obiectul unei moțiuni de cenzură

  • 06 Iunie 2022 10:46
Marea Britanie: Premierul Boris Johnson ar putea face obiectul unei moțiuni de cenzură

Premierul britanic Boris Johnson ar putea face obiectul unei moțiuni de cenzură, a informat luni postul de televiziune ITV, care citează parlamentari 'rebeli' din Partidul Conservator, după ce la finalul săptămânii trecute șeful executivului a fost huiduit în timpul ceremoniilor de celebrare a domniei istorice de 70 de ani a reginei Elisabeta a II-a, relatează agenția de presă Reuters.

Șeful executivului britanic se confruntă cu o presiune în creștere pe plan intern, mai ales după dezvăluirile privind petrecerile desfășurate la reședința din Downing Street în plin lockdown la nivel național impus de pandemia de COVID-19. Johnson chiar a primit o amendă de la poliție pentru participarea la un eveniment de acest fel.

Zeci de parlamentari conservatori au pus deja sub semnul întrebării autoritatea lui Johnson (57 de ani) de a mai guverna țara, care se confruntă cu riscul unei recesiuni economice pe fondul creșterii prețului carburanților și al produselor alimentare.

Unii aleși conservatori au anunțat că i-au cerut președintelui Comitetului 1922 al partidului, Graham Brady, supunerea la vot a unei moțiuni de cenzură. Dacă 54 de parlamentari conservatori solicită un astfel de vot, atunci Brady va trebui să declare atingerea pragului necesar pentru înaintarea unei moțiuni.

''Rebelii conservatori se așteaptă ca Sir Graham Brady să facă o declarație în această dimineață conform căreia va exista o moțiune de cenzură la adresa lui Boris Johnson'', a scris pe Twitter Paul Brand, corespondentul postul ITV la parlament.

Dacă va exista o moțiune de cenzură, atunci 180 de parlamentari conservatori vor trebui să voteze contra lui Johnson pentru ca acesta să fie înlăturat de la conducerea guvernului - prag despre care unii conservatori afirmă că ar fi dificil de atins. În cazul în care moțiunea va trece, atunci Partidul Conservator va trebui să organizeze o competiție internă pentru desemnarea unui succesor.

În urmă cu două săptămâni, postul ITV News a difuzat noi imagini cu Boris Johnson consumând alcool la o petrecere în Downing Street în noiembrie 2020, ceea ce i-a determinat pe unii politicieni din opoziția laburistă să-l acuze din nou pe șeful executivului britanic de încălcarea regulilor adoptate pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Poliția britanică a anunțat că a finalizat ancheta privitoare la petrecerile desfășurate la reședința oficială din Downing Street a prim-ministrului Boris Johnson în perioada lockdown-urilor din timpul pandemiei, fiind emise în total 126 de amenzi. Amenzile se referă la opt date la care au avut loc petreceri în Downing Street și în alte birouri guvernamentale între lunile mai 2020 și aprilie 2021, când erau în vigoare măsuri de lockdown.

Pe 21 aprilie, parlamentul britanic a lansat o anchetă împotriva premierului Boris Johnson, acuzat că a indus în eroare legislativul de la Londra prin reacțiile sale inițiale la informații conform cărora a încălcat măsurile de combatere a epidemiei de coronavirus. Johnson a prezentat scuze în parlament pentru că a participat la o petrecere în grădina din Downing Street 10, în timpul primului lockdown determinat de criza COVID-19, declarând că regretă ce a făcut și că a crezut că întâlnirea respectivă, care a avut loc la 20 mai 2020, era o reuniune de muncă.

Conform mai multor media, petrecerea respectivă ar fi fost organizată în grădina din Downing Street pe 20 mai 2020 în prezența liderului conservator și a soției sale, Carrie, într-o perioadă când interacțiunile sociale erau limitate drastic.

În mai 2020, locuitorii din Marea Britanie nu se puteau întâlni decât cu o singură persoană în afara locuinței, într-un loc public, în exterior și cu condiția de a păstra o distanță de doi metri. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău