Marea Britanie pregătește înăsprirea sistemului său de azil

  • 24 Martie 2021 13:35
Marea Britanie pregătește înăsprirea sistemului său de azil

Ministrul de interne al Marii Britanii, Priti Patel, prezintă miercuri o reformă a sistemului de azil, ce prevede să nu le mai fie acordate aceleași drepturi migranților care au intrat legal sau ilegal în țară, o măsură denunțată ca 'inumană' de Crucea Roșie, transmite AFP.

'Dacă, la fel ca în peste 60% dintre sosirile ilegale, (migranții) au traversat un stat sigur ca Franța pentru a ajunge aici, ei nu vor mai putea intra imediat în sistemul de azil, așa cum este cazul acum', a declarat într-un comunicat Priti Patel.

Ea va prezenta proiectul în Camera Comunelor în cursul după-amiezii.

Migranții intrați ilegal în Marea Britanie și ale căror cereri de azil sunt acceptate vor primi un nou statut de protecție, temporar, nu un drept automat la instalare, ca până acum. De asemenea, dreptul la reîntregire familială și accesul la prestații sociale le vor fi limitate.

Cei ale căror cereri de azil sunt examinate și respinse vor fi expulzați 'rapid' din Regatul Unit.

În paralel, vor fi create căi 'legale și sigure' pentru solicitarea de azil în Marea Britanie, a dat asigurări ministrul de interne la Sky News. 'În prezent, sistemul nostru de azil este copleșit', a subliniat ea.

În 2020 au intrat în Marea Britanie 8.500 de migranți care au traversat Canalul Mânecii în ambarcațiuni de mici dimensiuni. Odată ajunși pe pământ britanic, cei mai mulți au cerut azil, reiese din statisticile Ministerului de Interne.

'Aceste propuneri creează un sistem injust cu două viteze, în care cazul unei persoane și sprijinul pe care îl primește sunt judecate în funcție de calea pe care a intrat în țară, nu de nevoia sa de protecție. Este inuman', a reacționat directorul general al Crucii Roșii britanice, Mike Adamson.

Opoziția laburistă consideră că aceste măsuri 'nu vor face, practic, nimic pentru a-i împiedica pe oameni să se lanseze în călătorii periculoase' spre Marea Britanie.

Proiectul guvernului mai prevede că sancțiunile împotriva migranților care intră ilegal în țară vor fi înăsprite, iar traficanții vor risca închisoare pe viață.

În schimb, nu a fost făcut niciun anunț despre eventuala trimitere a solicitanților de azil sosiți ilegal, în timp ce le sunt examinate cererile, în teritorii precum Gibraltar sau chiar pe feriboturi vechi, așa cum presa evocase în ultimele luni.

Conform ministrului Priti Patel, 'toate opțiunile' sunt avute în vedere, inclusiv 'returnarea în state terțe'.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău