Marea Britanie | Partidele de opoziție au convenit să lucreze împreună pentru a bloca un Brexit fără acord

  • 27 August 2019 17:37
Marea Britanie | Partidele de opoziție au convenit să lucreze împreună pentru a bloca un Brexit fără acord

Partidele de opoziție britanice au anunțat marți că au convenit să conlucreze pentru a încerca să împiedice un Brexit fără acord, inclusiv prin supunerea la vot a unei moțiuni de cenzură, transmite Reuters.

Parlamentul de la Londra își reia activitatea săptămâna viitoare după vacanța de vară și se pregătește pentru o bătălie legislativă cu noul premier Boris Johnson, care a promis să scoată Regatul Unit din Uniunea Europeană la 31 octombrie, cu sau fără un acord.

Liderul laburist Jeremy Corbyn a avut marți consultări cu Partidul Național Scoțian, cu Partidul Liberal Democrat, cu Partidul Verde și cu Grupul Independent pentru Schimbare pentru a analiza strategia de a preveni în Brexit fără acord.

''Participanții au fost de acord că este urgent să acționeze împreună în vederea găsirii de modalități practice pentru a împiedica un Brexit fără acord, evocând inclusiv posibilitatea votării legislației (acordul de retragere negociat de fostul premier Theresa May, n.red.) și o moțiune de cenzură'', se arată în declarația comună semnată de participanții la reuniunea găzduită de Jeremy Corbyn.

Premierul Boris Johnson s-a angajat să scoată Regatul Unit din UE la 31 octombrie acest an chiar dacă Londra și Bruxellesul nu încheie un nou acord de retragere. Acordul convenit de Uniunea Europeană și fostul premier Theresa May a fost respins de trei ori de parlamentul britanic.

Principalul punct de divergență este așa-numita ''plasă de siguranță'', clauza din acordul de retragere ce are drept scop prevenirea reintroducerii post-Brexit a unei frontiere fizice între Republica Irlanda - țară membră a Uniunii Europene - și provincia britanică Irlanda de Nord. Boris Johnson a cerut eliminarea clauzei privind ''plasa de siguranță'', solicitare respinsă de UE.

De asemenea, între Londra și Bruxelles există opinii diferite și în legătură cu piața unică europeană. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1 m/s
Thu
16
Fri
21
Sat
22
Sun
22
Mon
21

Curs oficial BNM 03 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5425 0.0730
USD 17.4980 -0.0366
RON 4.0349 0.0159
UAH 0.6531 -0.0011
RUB 0.2549 0.0031
Arhivă Radio Chișinău