Marea Britanie | Numărul lucrătorilor din statele UE, la un nivel record odată cu creșterea semnificativă a numărului românilor și bulgarilor
-
17 August 2017 17:51
![Marea Britanie | Numărul lucrătorilor din statele UE, la un nivel record odată cu creșterea semnificativă a numărului românilor și bulgarilor Marea Britanie | Numărul lucrătorilor din statele UE, la un nivel record odată cu creșterea semnificativă a numărului românilor și bulgarilor](https://media.radiochisinau.md/image/201707/640x360/3b91bd425282a40fad7392fcdf948f7b.jpg)
Numărul cetățenilor Uniunii Europene care lucrează în Marea Britanie a ajuns la un nivel record, pe fondul unei importante creșteri a numărului românilor și bulgarilor care și-au găsit de lucru în această țară, scrie cotidianul Financial Times.
Conform cifrelor oficiale publicate miercuri, circa 2,37 milioane de cetățeni ai UE lucrau în Marea Britanie, în perioada aprilie-iunie a.c., cu 126.000 mai mulți față de aceeași perioadă a lui 2016 și cei mai mulți de când a început întocmirea acestor statistici, acum două decenii. Acest fapt sugerează că decizia Marii Britanii de a ieși din UE nu a avut deocamdată un impact semnificativ asupra numărului de europeni care lucrează în această țară, notează cotidianul.
Această evoluție se explică, în parte, printr-o netă creștere a numărului de lucrători veniți din Bulgaria și România, care a ajuns conform datelor oficiale la circa 337.000 după o creștere de peste 25% în ultimele 12 luni. Fluxul de lucrători din aceste două țări s-a intensificat după ce acum trei ani cetățenii români și bulgari au obținut acces deplin pe piața britanică a muncii.
În contrast, numărul lucrătorilor din alte opt țări est-europene, între care și Polonia, Lituania și Letonia, care aveau dreptul de a lucra în Marea Britanie încă de la aderarea lor la UE, în 2004, a scăzut de la puțin peste 1 milion în al doilea trimestru al lui 2016 la 997.000 în aceeași perioadă a anului în curs.
Deși statistica oficială difuzată miercuri nu a precizat în ce domenii lucrează preponderent migranții din UE, un studiu separat al organizației nonprofit Institutul pentru personal și dezvoltare (CIPD) arată că circa o treime dintre cei proveniți din UE8 — adică Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia, Slovenia — și UE2 — adică România și Bulgaria — au ocupații care implică un nivel scăzut de calificare, cum sunt serviciile de curățenie, construcțiile, industria alimentară, față de 10% dintre lucrătorii britanici. În același timp, cel puțin jumătate dintre cei proveniți din UE8 și UE2 lucrează peste 40 de ore pe săptămână, iar o treime sunt supracalificați pentru munca pe care o prestează, față de 15% în cazul angajaților britanici.
În acest context, Gerwyn Davies, analist la CIPD, a apreciat că temerile inițiale privind impactul Brexitului asupra lucrătorilor din UE au fost probabil exagerate. "Nu este surprinzător, având în vedere că economia Marii Britanii continuă să genereze un mare număr de locuri de muncă, iar salariile care le pot obține lucrătorii români și bulgari sunt semnificativ mai mari comparativ cu cele din țările lor", a explicat analistul.