Marea Britanie | Numărul locurilor de muncă vacante a depășit pentru prima dată un milion
-
17 August 2021 15:16
Numărul locurilor de muncă vacante în Marea Britanie a depășit pentru prima dată un milion, în urma redresării economiei după pandemia de coronavirus (COVID-19), transmit Reuters și Sky News.
Conform datelor publicate marți de Oficiul Național de Statistică (ONS), numărul angajaților aflați pe statele de plată ale companiilor britanice a urcat cu 182.000 în iulie, față de iunie, ajungând aproape de nivelul de dinaintea pandemiei. În total, numărul angajaților a urcat la 28,9 milioane, după ce oamenii au revenit la locurile de muncă în urma atenuării restricțiilor. Totuși, numărul angajaților aflați pe statele de plată ale companiilor britanice rămâne cu 201.000 sub nivelul de dinaintea pandemiei, în martie 2020.
De asemenea, rata șomajului în perioada aprilie - iunie 2021 a scăzut la 4,7%, în tip ce analiștii se așteptau să se mențină la 4,8%.
Șomajul este menținut la un nivel redus de schema de sprijinire a locurilor de muncă, iar numărul persoanelor incluse în acest program a scăzut la 1,90 milioane la 30 iunie 2021, de la aproape cinci milioane la începutul anului. Ministrul de Finanțe, Rishi Sunak, a anunțat extinderea schemei până la 30 septembrie 2021.
Prin acest program s-au plătit salarii pentru 8,9 milioane de salariați în perioada de vârf din mai 2020.
"Știu că încă ne confruntăm cu dificultăți dar datele sunt promițătoare. Există acum mai mulți angajați pe statele de plată ale companiilor britanice decât în orice moment din martie 2020 iar numărul persoanelor incluse în schema de sprijinire a locurilor de muncă este la cel mai redus nivel de la lansarea programului", a afirmat Sunak.
Banca Angliei (BoE) a apreciat luna aceasta că rata șomajului a atins deja cel mai ridicat nivel și nu se așteaptă la o creștere după expirarea schemei, în septembrie 2021.
Numărul locurilor de muncă vacante în Marea Britanie a ajuns la 953.000, cel mai ridicat nivel de când s-a început publicarea acestor date, în 2001. Cele mai multe oferte sunt în industria ospitalității și în industria alimentară.
Datele publicate joi arată că, în perioada aprilie-iunie 2021, s-a înregistrat cea mai rapidă creștere a salariilor din 2000, când a început publicarea datelor, deși statisticienii avertizează că datele sunt distorsionate de comparația cu nivelul redus al salariilor în urmă cu un an și de creșterea șomajului în rândul angajaților cu salarii scăzute.
Câștigurile totale, inclusiv bonusurile, au înregistrat un avans anual de 8,8% în perioada aprilie-iunie 2021, peste estimările analiștilor. Excluzând bonusurile, salariile au urcat cu 7,4%.
Guvernul speră ca economia, care s-a contractat cu aproape 10% în 2020, să se redreseze semnificativ, în urma atenuării restricțiilor, după rapida campanie de vaccinare.
Sursa: AGERPRES