Marea Britanie nu va mai acorda „vize de aur” investitorilor milionari din afara statului. Vizați sunt și oligarhii ruși

  • 17 Februarie 2022 19:17
Marea Britanie nu va mai acorda „vize de aur” investitorilor milionari din afara statului. Vizați sunt și oligarhii ruși

Guvernul britanic se pregătește să elimine așa-numitele „vize de aur” pentru investitorii străini bogați, în contextul îngrijorărilor privind influența Rusiei în Marea Britanie și al tensiunilor provocate de o potențială invazie rusă în Ucraina, transmite joi dpa.

În prezent, persoanele eligibile pentru primirea vizei de investitor trebuie să dețină cel puțin 2 milioane de lire sterline (2,7 milioane de dolari) în fonduri de investiții și un cont într-o bancă britanică, scrie DIGI24.ro.

Programul, lansat în 2008, a fost supus unei verificări din cauza îngrijorărilor repetate că sistemul ar putea fi exploatat dat fiind că solicitanții de astfel de vize nu sunt verificați suficient.

O sursă guvernamentală a confirmat, sub rezerva anonimatului, pentru BBC că programul va fi abandonat, anunțul oficial urmând a fi făcut săptămâna viitoare, conform Agerpres.

Fostul ministru britanic al muncii Chris Bryant ceruse o verificare amănunțită a programului, acuzând guvernul că „împarte vize de aur oligarhilor ruși dubioși” și că sistemul este folosit ca o „portiță de intrare pe ușa din dos” a banilor murdari în Marea Britanie.

Un raport din 2018 publicat de Comisia pentru afaceri externe, din care făcea partea și actualul ministru de interne Priti Patel, a acuzat miniștrii că pun în pericol securitatea națională „închizând ochii” la „banii murdari” rusești care circulă prin City-ul londonez.

În timpul acestei anchete au fost emise îngrijorări legate de practica acordării de „vize de aur”, investigația descoperind că, în ciuda otrăvirii în 2018 cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal la Salisbury, în sud-vestul Angliei, președintele rus Vladimir Putin și aliați de-ai săi continuau să folosească Londra drept bază pentru „averile lor corupte”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău