Marea Britanie nu a luat încă decizia de a furniza tancuri Ucrainei

  • 10 Ianuarie 2023 16:08
Marea Britanie nu a luat încă decizia de a furniza tancuri Ucrainei

Marea Britanie nu a decis încă dacă ajutorul militar pe care-l oferă Ucrainei în fața agresiunii ruse să includă de acum înainte și tancuri, a declarat marți purtătorul de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak, relatează Agerpres.

El a menționat că guvernul de la Londra va continua să-și coordoneze împreună cu aliații săi ajutorul militar oferit Ucrainei, după ce SUA, Germania și Franța au anunțat fiecare că vor furniza armatei ucrainene vehicule de luptă pentru infanterie.

„Nu am luat nicio decizie finală asupra furnizării de tancuri în acest stadiu (...) Până când vor fi luate deciziile asupra acestor chestiuni, nu comentăm asupra speculațiilor despre ce echipament suplimentar ar putea sau nu ar putea fi trimis'', a spus în fața presei purtătorul de cuvânt al premierului Rishi Sunak.

„Vom continua să discutăm cu colegii ucraineni care este cea mai bună formă (de ajutor militar - n. red.) pe care o putem oferi. Și facem asta în coordonare cu aliații noștri'', a adăugat acesta.

Postul Sky News, citat de Reuters, a relatat luni că Marea Britanie examinează pentru prima dată de la începerea războiului declanșat de Rusia contra Ucrainei posibilitatea de a-i oferi acesteia din urmă tancuri.

Conform unei surse neprecizate citate de postul britanic, de câteva săptămâni au loc discuții despre trimiterea către Ucraina a circa zece tancuri Challenger 2.

„Tancurile ar putea într-adevăr să fie incluse, iar de unde vor proveni (...), care sunt aliații care le vor furniza, este ceva ce, evident, stabilim în coordonare cu fiecare'' aliat, a declarat săptămâna trecută ministrul britanic de externe James Cleverly după o întrevedere cu omoloaga sa germană Annalena Baerbock.

Ucraina cere insistent tancuri occidentale, punând accent pe tancul german Leopard, dar până în prezent a reușit să obțină doar tancuri franceze AMX-10RC, care de fapt sunt blindate de recunoaștere pe roți echipate cu un tun de 105 mm.

Referindu-se la acestea din urmă, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a susținut luni că ele nu vor schimba fundamental desfășurarea campaniei militare ruse în Ucraina.

„Are puțin sens să vorbim doar despre decizia Franței. Știm că Europa colectivă, NATO și SUA au oferit Ucrainei arme de miliarde de dolari. Acestea nu pot și nu vor putea schimba nimic în Ucraina (...), pot doar să provoace și mai multă durere poporului ucrainean și să-i prelungească suferința'', a spus Peskov, potrivit agenției EFE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău