Marea Britanie: Noi condiții de călătorie, studii, muncă pentru cetățenii din UE, implicit pentru români

  • 02 Ianuarie 2021 12:29
Marea Britanie: Noi condiții de călătorie, studii, muncă pentru cetățenii din UE, implicit pentru români

Noi condiții de călătorie, studii, muncă și afaceri intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021 pentru cetățenii Uniunii Europene, implicit pentru români, în relația cu Marea Britanie, odată cu părăsirea Blocului Comunitar de către Regatul Unit, relatează news.ro

Acordul de retragere a Marii Britanii din UE a intrat în vigoare pe 1 februarie 2020. Acordul comercial post-brexit a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, de când Regatul Unit este stat terț pentru țările din Blocul Comunitar.

Libera circulație a mărfurilor și a cetățenilor nu va mai funcționa

Românii vor putea călători în Marea Britanie doar în baza cărții de identitate până pe 30 septembrie 2021. După această dată, este obligatorie prezentarea unui pașaport.

Românii vor putea petrece până la 6 luni pe an în Marea Britanie în calitate de turiști, însă cei care vor să muncească sau să studieze în acea perioadă vor avea nevoie de viză.

De la 1 ianuarie 2021, românii care vor dori să muncească sau să studieze mai mult de 6 luni în Regat vor avea nevoie de viză.

Persoanele care posedă un pașaport biometric vor putea completa cererea de viză, inclusiv confirmarea indentității, folosind o aplicație mobilă. Solicitările nu vor putea fi făcute în baza cărții de identitate.

Românii care nu au un pașaport electronic trebuie să depună documentele personal la Centrul de Vize pentru Regatul Unit din București.

Din punctul de vedere al controalelor vamale pentru vizitatorii europeni, inclusiv români, care se deplasează în Regatul Unit, cel puțin până la 1 iulie 2021 nu vor exista schimbări.

De la 1 ianuarie 2021, Regatul Unit va implementa un nou sistem de imigrație bazat pe puncte (PBS – Point-based immigration system) care se aplică cetățenilor europeni, implicit românilor.

Odată ce Marea Britanie a ieșit din piața unică, vor fi necesare autorizații suplimentare pentru mărfuri. Conform acordului post-Brexit, nu vor exista tarife și nici cote.

Mărfurile vor trece prin granița dintre Uniunea Europeană și Regat reprezentată de Franța, Olanda, Belgia și Spania. În România există aproximativ 4.900 de operatori economici care fac schimburi comerciale cu Marea Britanie.

Guvernul român a lansat platforma www.brexit.gov.ro, cu informații structurate pe cinci categorii: mediul de afaceri, transport, mobilitate, reglementări vamale, justiție.

Afaceri

Regatul Unit a stabilit două trasee – Inovatori și Start-Up – care se aplică oamenilor de afaceri. Ambele trasee pot fi accesate prin intermediul solicitării de viză.

În cazul „Inovatorilor”, traseul se aplică oamenilor de afaceri cu mai multă experiență, care au lucrat deja într-un domeniu și caută să deschidă o afacere nouă, inovatoare, în Regatul Unit. Pentru a fi eligibili solicitanții trebuie: să aibă o idee de afaceri inovatoare, viabilă și care poate crește ulterior, sprijinită de un organism de atestare agreat de Ministerul de Interne britanic; să demonstreze un nivel de finanțare necesar pentru investiția în firma lor (nivelul actual este 50.000 lire sterline); să demonstreze că au mijloacele financiare pentru a-și acoperi costurile de trai; să vorbească limba engleză.

Traseul „Start-up” se aplică persoanelor care doresc să-și deschidă prima lor firmă în Regatul Unit. Pentru această viză solicitanții trebuie să: să aibă o idee de afaceri inovatoare, viabilă și care poate crește ulterior, sprijinită de un organism de atestare agreat de Ministerul de Interne britanic; să demonstreze că posedă mijloacele financiare pentru a-și acoperi costurile de trai; să vorbească limba engleză.

Studii

Pentru a putea studia în UK după 1 ianuarie 2021, studenții din UE trebuie să aplice pentru o viză care este acordată în baza obținerii unui punctaj de 70 de puncte, obținând astfel statut de student internațional.

Punctajul se obține pe baza îndeplinirii unor cerințe: să fie acceptați la o unitate de învățământ acreditată din UK (licensed student sponsor); să aibă o bună cunoaștere a limbii engleze; să dispună de mijloace financiare suficiente.

Din informațiile transmise de autoritățile britanice, România se află în lista statelor exceptate de la dovada existenței mijloacelor financiare, cu excepția unor situații specifice. În asemenea situații, solicitanții vor fi contactați direct de Serviciul Britanic pentru Vize și Imigrări (UK Visas and Immigration), după depunerea cererii.

Suplimentar, autoritățile britanice au decis următoarele pentru cetățenii europeni/români care sosesc în UK după 1 ianuarie 2021: dacă încep programe de studii înainte de sfârșitul lunii iulie 2021, sunt eligibili pentru taxe de școlarizare și sprijin pentru taxe pe durata programului de studii, la fel ca și cetățenii britanici; dacă încep cursurile după 1 august 2021, nu sunt eligibili pentru taxele de școlarizare și sprijinul pentru taxe acordat cetățenilor britanici.

Noile reguli nu afectează cetățenii români acoperiți de Acordul de retragere, eligibili pentru EU Settlement Scheme.

Cei care sunt deja studenți în Regatul Unit și s-au deplasat în această țară anterior datei de 31 decembrie 2020 nu au nevoie de viză. Cetățenii europeni, inclusiv români, care s-au aflat într-o situație de mobilitate în raport cu Regatul Unit anterior datei de 31 decembrie 2020 pot aplica pentru înscrierea în Programului de Înregistrare a Cetățenilor UE (EU Settlement Scheme); înscrierea se poate face până la data de 30 iunie 2021.

Marea Britanie a ieșit din programul european de schimburi adresat studenților – Erasmus -, la care participa din 1987. Acesta urmează să fie înlocuit cu Programul „Alan Turing”, denumit după un celebru matematician britanic.

Muncă

Cetățenii europeni, inclusiv români, vor trebui să aplice pentru viză de muncă pentru a putea lucra în Regatul Unit. Aceasta se acordă prin atingerea unui prag de 70 de puncte, care reprezintă un total cumulat din diverse criterii (cu titlu orientativ, acestea includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării, stăpânirea limbii engleze).

Regatul Unit a instituit o serie de trasee profesionale (routes), prin intermediul cărora se poate aplica, în funcție de calificări: Lucrătorii Calificați (Skilled Route); Lucrătorii din sănătate și din îngrijiri de sănătate (Health& Care Route); Lucrătorii Înalt Calificați (Highly Skilled Route – Global Talent).

Politica privitoare la lucrătorii sezonieri urmează să fie definită, mai multe informații vor fi puse la dispoziție de autoritățile britanice în timp util. În principiu, urmează să fie stabilit un contingent de lucrători sezonieri pentru anul 2021.

Autoritățile britanice au semnalat că intervalul standard de procesare a documentelor este de 3 săptămâni cu începere de la depunerea acestora. Pentru extinderea vizei fără a părăsi teritoriul Regatului Unit, intervalul orientativ este de 8 săptămâni cu începere de la depunerea documentelor.

Voluntariatul este inclus în lista activităților pentru care viza este obligatorie. Pentru acest tip de activitate, trebuie solicitată și obținută viza TemporaryWorker – CharityWorker (T5). Pentru activități de voluntariat care nu depășesc 30 de zile nu este nevoie de obținerea unei vize. Activitatea de voluntariat trebuie să fie desfășurată în cadrul unei organizații acreditate corespunzător în Regatul Unit.

Sănătate

De la 1 ianuarie 2021, un cetățean UE aflat într-un sejur temporar în Regatul Unit (un turist, un student sau o persoană într-o călătorie de afaceri) va continua să beneficieze de asistența medicală necesară în baza Cardului European de Asigurări de Sănătate (CEASS) / European Health Insurance Card (EHIC).

Pentru șederi pe perioade mai lungi, legislația internă a Marii Britanii privind imigrația poate prevedea cerințe suplimentare. În special, Regatul Unit va impune resortisanților țărilor terțe o suprataxă pentru asistență medicală ca și condiție pentru eliberarea unei vize de intrare pentru o perioadă de ședere mai lungă de 6 luni. Această suprataxă va trebui plătită și de cetățenii UE, dar va fi rambursată studenților și persoanelor care rămân asigurate în statul membru (deținătorii de documente portabile S1).

Pensionarii din UE care se mută în Regatul Unit  vor continua să beneficieze de asistență medicală în statul de reședință, în numele statului care îi plătește pensia, utilizând documentul portabil S1. Același lucru este valabil și pentru lucrătorii frontalieri (care lucrează într-un stat, dar locuiesc într-un alt stat). Deși se pot aplica cerințe suplimentare în temeiul legislației interne privind imigrația, acordul garantează că statul în care persoana este asigurată rambursează statului de reședință cheltuielile aferente asistenței medicale, ca și până acum.

Persoanele care doresc să beneficieze, începând cu 1 ianuarie 2021, de tratament programat în Regatul Unit, vor putea solicita documentul portabil S2 instituției competente din statul în care sunt asigurate.

CNAS a creat pe site-ul propriu o secțiune specială în care au fost postate informații referitoare la modul de accesare a sistemelor de sănătate din România și Regatul Unit.

În ceea ce privește uzul personal de medicamente al celui care se deplasează în Regatul Unit ca vizitator, se recomandă ca persoana să verifice în statul de origine, cu medicul sau farmacistul care a prescris medicamentul, statutul sau clasificarea acestuia în raport cu statul de destinație.

Pentru călătoriile în scop turistic mai lungi de 3 luni, unde persoana deține medicamente cu prescripție restrictivă, ea va trebui să se obțină o autorizație specială.   

Citește tot textul pe news.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău