Marea Britanie le închide ușa imigranților din UE slab calificați

  • 29 Iunie 2021 17:11
Marea Britanie le închide ușa imigranților din UE slab calificați

Cu o zi înaintea expirării termenului până la care cetățenii comunitari ce doresc să rămână în Regatul Unit pot solicita primirea rezidenței în această țară, mesajul guvernului de la Londra este clar: locurile de muncă slab calificate vor trebui să fie acoperite de acum înainte cu lucrători britanici, nu cu imigranți comunitari, deși există sectoare, precum HoReCa sau cel al transporturilor, care acuză o lipsă acută de forță de muncă, relatează marți agenția EFE,

Într-un interviu acordat acestei agenții, secretarul de stat însărcinat cu imigrația în Ministerul de Interne britanic, Kevin Foster, a exclus posibilitatea relaxării măsurilor stricte privind imigrația post-Brexit pentru ca astfel de sectoare să găsească mai ușor forță de muncă, dar le-a garantat cetățenilor comunitari care au obținut un statut de rezident (sau așteaptă să-l obțină) că le vor fi protejate drepturile.

''Libertatea de circulația (cu UE) s-a terminat. Accept că va exista o perioadă de reajustare pentru anumite afaceri, dar imigrația este parte a strategiei britanice pentru piața forței de muncă. Atunci când există milioane de persoane în șomaj temporar (ERTE) și mult mai mulți oameni față de martie anul trecut care primesc ajutor de șomaj, ar fi surprinzător ca soluția pentru acoperirea posturilor vacante să fie angajarea din străinătate sau relaxarea regulilor privind imigrația'', a explicat oficialul britanic.

Prin urmare, el a îndemnat angajatorii britanici ca pentru muncile slab calificate să caute cu prioritate angajați în țară și să renunțe la practica de a contracta persoane din străinătate pe care să le plătească cu un salariu minim, mai ales că în lunile următoare în Regatul Unit va înceta programul de șomaj temporar.

În prezent, exemplifică Kevin Foster, în circumscripția pe care el o reprezintă sunt peste 7.000 de persoane care beneficiază de acest program, multe dintre ele provenite tocmai din sectorul HoReCa ce se plânge acum de lipsa forței de muncă.

Pe 30 iunie expiră termenul pentru solicitarea rezidenței în Regatul Unit, în cadrul procedurii #EUSettlementScheme destinată cetățenilor europeni care se aflau pe teritoriul acestei țări până la 31 decembrie 2020.

Vor exista totuși câteva excepții, cum este cazul persoanelor cu probleme de sănătate, precum și cel al persoanelor eligibile pentru obținerea unui statut de rezident în Regatul Unit, dar care nu au solicitat încă acest statut. Persoanele identificate de guvernul britanic că se încadrează în această ultimă situație vor primi notificări să solicite un statut de rezident în cel mult 28 de zile.

Conform datelor Ministerului de Interne britanic, au fost primite din partea cetățenilor europeni circa 5,6 milioane de cereri pentru obținerea unui statut de rezident în Regatul Unit, majoritatea soluționate favorabil.

Până la sfârșitul lunii martie 918.270 de cetățeni români au cerut statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în cazul a 852.310 dintre ei cererea fiind aprobată.

Românii sunt pe locul doi, după polonezi, în ordinea numărului cererilor aprobate. Însă numai 33% dintre românii cu cererea aprobată au primit statutul de rezident permanent ('settled status'), ceilalți obținând statutul de rezident temporar ('pre-settled status'), în timp ce procentul polonezilor care au obținut statutul de rezident permanent este de 77%.

Statutul de rezident permanent poate fi obținut de către persoanele care au trăit în Regatul Unit cel puțin cinci ani. Cele care au trăit în această țară mai puțin de cinci ani pot primit statutul de rezident temporar, ce poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reședință în Regatul Unit.

Odată cu ieșirea Regatului Unit din UE, cetățenii europeni care doresc să lucreze în această țară trebuie să solicite o viză prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte. Pentru a fi considerat eligibil, solicitantul trebuie să demonstreze că poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1, are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office și salariul minim anual oferit de către sponsor/angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline).

Noul sistem de imigrare pe bază de puncte nu se aplică turiștilor și nici cetățenilor europeni care au obținut sau urmează să obțină statutul de rezident permanent sau de rezident temporar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău