Marea Britanie| Julian Assange nu dorește să fie extrădat în America

  • 02 Mai 2019 15:31
Marea Britanie| Julian Assange nu dorește  să fie extrădat în America

Julian Assange, cofondatorul WikiLeaks, a declarat joi în fața unui tribunal din Londra că nu dorește să fi extrădat în Statele Unite ale Americii, unde îl așteaptă un proces pentru 'atac cibernetic' în legătură cu publicarea în 2010 a sute de mii de documente confidențiale, între care rapoarte ale militarilor din Irak și Afganistan, precum și note diplomatice, relatează Reuters și alte media internaționale, scrie Agerpres.


SUA au cerut extrădarea lui Assange, după arestarea sa la 11 aprilie de către poliția britanică în Ambasada Ecuadorului din Londra, unde se refugiase încă din 2012. El a fost condamnat miercuri de justiția britanică la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea condițiilor de eliberare condiționată.

În Statele Unite, Assange este acuzat de conspirație în vederea accesului ilegal la informații păstrate în calculatoare guvernamentale, delict pasibil cu maximum cinci ani de închisoare, conform autorităților americane. Dar avocații săi se tem că în cazul extrădării sale el ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare.

Julian Assange s-a exprimat prin legătură video de la închisoarea în care se află în fața tribunalului districtual din Westminster, care a început joi examinarea cererii americane de extrădare.

Curtea de magistrați din Westminster a întrerupt deliberările până la 30 mai pentru o audiere procedurală, după care va urma o audiere de fond, programată la 12 iunie. După cum a relatat anterior presa britanică, justiția nu poate începe examinarea problemei extrădării lui Assange pe fond până când acesta nu-și va ispăși pedeapsa pentru încălcarea condițiilor de eliberare condiționată.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău