Marea Britanie | Johnson, sub presiunea de a convoca parlamentul după publicarea planurilor privind Brexit

  • 12 Septembrie 2019 11:18
Marea Britanie | Johnson, sub presiunea de a convoca parlamentul după publicarea planurilor privind Brexit

Opoziția parlamentară britanică și-a reînnoit presiunile asupra prim-ministrului Boris Johnson de a convoca din nou legislativul, după ce cabinetul a fost obligat să facă public un document guvernamental ce avertizează că un Brexit fără acord ar produce perturbarea gravă a traficului peste Canalul Mânecii, afectând astfel aprovizionarea cu medicamente și alimente, și ar putea declanșa proteste și contraproteste pe teritoriul țării, însoțite de o posibilă creștere a dezordinii publice, transmit Reuters și Press Association, potrivit Agerpres.

Potrivit guvernului, planurile operațiunii cu numele de cod 'Presura galbenă' ('Operation Yellowhammer'), publicate miercuri, au fost pregătite pe 2 august, la nouă zile după ce Boris Johnson a devenit prim-ministru, și formează baza planificării Brexit-ului fără acord.

Documentul, care ia în calcul scenariile cele mai defavorabile pentru situația în care Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană fără acord la 31 octombrie, afirmă că nivelul de pregătire a populației și mediului de afaceri va fi, probabil, unul scăzut, parțial din cauza confuziei politice constante.

Se anticipează că, pentru a traversa Canalul Mânecii, camioanele ar putea aștepta până la două zile și jumătate, iar cetățenii britanici ar putea fi supuși unor controale de imigrație la posturile de frontieră ale UE.

'Aprovizionarea cu anumite tipuri de alimente proaspete se va reduce', se spune în document, care mai avertizează că 'există un risc ca panica cumpărăturilor să provoace sau să exacerbeze perturbările în aprovizionare'.

Traficul peste Canalul Mânecii s-ar putea reduce cu până la 60% în prima zi după Brexit-ul fără acord, o situație care, conform celor mai pesimiste calcule, ar putea dura până la trei luni.

Cozile în trafic ar putea afecta livrările de combustibil, perturbând aprovizionarea în Londra și sud-estul Angliei, iar din cauza panicii ar putea apărea penurii și în alte zone ale țării.

Serviciile financiare transfrontaliere ar fi afectate, la fel și schimbul de informații între serviciile de poliție și de securitate, arată același document.

Detalii despre operațiunea 'Presura galbenă' au fost publicate pentru prima dată în Sunday Times pe 18 august.

Michael Gove, ministrul responsabil cu pregătirile pentru un Brexit fără acord, a declarat că documentul este unul vechi și nu reflectă stadiul actual al pregătirilor, iar premisele conținute în primele cinci pagini ale documentului sunt în prezent revizuite.

Potrivit Partidului Laburist, de opoziție, documentul confirmă riscurile grave implicate de un Brexit fără acord.

'Este total iresponsabil din partea guvernului să fi încercat să ignore aceste avertismente puternice și să împiedice publicul să vadă dovezile', a declarat un purtător de cuvânt al laburiștilor, Keir Starmer.

'Boris Johnson trebuie acum să recunoască că a fost necinstit cu poporul britanic în legătură cu consecințele unui Brexit fără acord', a adăugat el.

Michael Gove a făcut public documentul dând curs unei cereri formulate de parlament. El a refuzat însă să facă același lucru cu conținutul recomandării consilierilor guvernamentali cu privire la decizia lui Boris Johnson de a suspenda parlamentul de pe 9 septembrie până la 14 octombrie, decizie pe care cea mai înaltă instanță de apel a Scoției a calificat-o miercuri ca ilegală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău