Marea Britanie introduce treptat noi monede, bancnote, timbre, dar și un nou cifru regal

  • 27 Septembrie 12:37
Marea Britanie introduce treptat noi monede, bancnote, timbre, dar și un nou cifru regal

Marea Britanie va introduce treptat noi monede, bancnote și timbre cu imaginea regelui Charles al III-lea, în timp ce noul cifru regal al Marii Britanii - monograma suveranului, va apărea pe clădiri guvernamentale și cutii poștale, a anunțat marți Palatul Buckingham, informează MOLDPRES cu referire la Reuters și Agerpres.

Cifrul, ales de noul monarh dintr-o serie de modele pregătite de College of Arms - instituție cu autoritate heraldică - constă din inițialele "C" și "R" - reprezentând numele regelui Charles al III-lea, șeful de stat al Regatului Unit, care i-a succedat Elisabetei a II-a după decesul acesteia, și "Rex" (rege, în limba latină) - alături de o reprezentare a coroanei Sfântului Eduard.

O versiune utilizată în Scoția va include coroana scoțiană.

Noul cifru va înlocui, în cele din urmă, inscripția "EIIR" a regretatei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a încetat din viață la începutul acestei luni, după 70 de ani de domnie.

"Decizia de a înlocui cifrul va rămâne la latitudinea fiecărei organizații, iar procesul va fi gradual", a indicat Palatul Buckingham într-un comunicat emis luni.

Primele monede care poartă efigia regelui Charles al III-lea "vor intra în circulație în conformitate cu cererea băncilor și oficiilor poștale", a declarat Anne Jessopp, director executiv la Monetăria Regală.

"Aceasta înseamnă că monedele cu regele Carol al III-lea și regina Elisabeta a II-a vor circula în paralel în Marea Britanie mulți ani de acum înainte", a adăugat Jessopp.

Procesul de înlocuire va fi unul de durată, Monetăria Regală estimând că există aproximativ 27 de miliarde de monede care poartă efigia regretatei suverane.

Banca Angliei a declarat la rândul său că bancnotele cu portretul regelui Charles al III-lea vor intra în circulație la jumătatea lui 2024, însă imagini cu noile bancnote vor fi dezvăluite până la sfârșitul anului.

Poșta Regală a anunțat că imaginea actuală a reginei Elisabeta a II-a de pe timbrele obișnuite va fi schimbată cu cea a regelui Charles al III-lea.

Aceste noi timbre vor intra în circulație pe măsură ce stocul curent se epuizează.

Oficiul poștal al Palatului Buckingham va timbra marți prima corespondență folosind noul cifru.

Toate monedele și timbrele existente care poartă imaginea reginei vor rămâne valabile.

Conform tradiției, atât cifrul cât și blazonul regal se schimbă odată cu urcarea pe tron a unui nou rege.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău