Marea Britanie garantează împrumuturi de până la 500 milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina și a atenua efectele economice ale agresiunii rusești

  • 23 Februarie 2022 17:36
Marea Britanie garantează împrumuturi de până la 500 milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina și a atenua efectele economice ale agresiunii rusești

Ministrul de externe britanic Liz Truss reiterează angajamentul Marii Britanii de a garanta împrumuturi de până la 500 de milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina și a atenua efectele economice ale agresiunii rusești, după anunțul făcut de premierul Boris Johnson marți, în plenul Parlamentului de la Londra.

Potrivit anunțului făcut de Johnson, Regatul Unit este pregătit să ofere garanții pentru împrumuturile acordate de Banca Multilaterală de Dezvoltare (BMD) pentru proiecte care vor sprijini stabilitatea economică și reformele vitale, cum ar fi combaterea corupției, scrie CaleaEuropeana.ro.

„Marea Britanie a făcut tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să se pregătească pentru un nou atac, antrenând 22.000 de soldați, furnizând 2.000 de rachete antitanc și oferind 100 de milioane de lire sterline pentru reforma economică și independența energetică, iar acum vom garanta până la 500 de milioane de dolari pentru finanțarea Băncii de Dezvoltare”, a declarat ieri, premierul britanic Boris Johnson.

La rândul său, șefa diplomației britanice a precizat că Regatul Unit se va ține de cuvânt și-și va folosi expertiza și puterea economică pentru a sprijini poporul ucrainean.

„Aceste garanții pot contribui la injectarea de capital vital în Ucraina și pot ajuta economia acesteia să facă față furtunii provocate de agresiunea rusă. Marea Britanie este de partea Ucrainei și a poporului său. Suntem gata să oferim sprijin economic direct, furnizând arme defensive și demascând încercările rusești de a crea pretexte false pentru invazie”, a adăugat Liz Truss.

În decembrie, Marea Britanie a crescut, de asemenea, valoarea sprijinului financiar pus la dispoziția Ucrainei de UK Export Finance (UKEF) – până la 3,5 miliarde de lire sterline – și a semnat un nou tratat care va ajuta Ucraina să aibă acces la lanțul de aprovizionare de clasă mondială al Marii Britanii pentru a-și îmbunătăți capacitățile navale.

Acest sprijin economic se adaugă la un sprijin sporit pentru echipamente militare din partea Ministerului Apărării și la un sprijin sporit pentru sistemul umanitar din Ucraina.

În plus, la 17 februarie 2022 a fost anunțat un pachet de asistență oficială pentru dezvoltare în valoare de 100 de milioane de lire sterline pe 3 ani, destinat să susțină cele mai vulnerabile părți ale economiei ucrainene și să reducă dependența Ucrainei de importurile de gaze. Ucraina este puternic dependentă de importurile de energie, cum ar fi cărbunele și gazele naturale, fapt pe care Rusia îl exploatează de mult timp.

Această finanțare va fi utilizată pentru a cofinanța un nou program de eficiență energetică al Băncii Mondiale, care va ajuta Ucraina să își reducă emisiile în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul COP26. Regatul Unit este prima țară donatoare care finanțează acest proiect și speră la o mobilizare împreună cu partenerii săi internaționali pentru a coordona și alte tipuri de sprijin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău