Marea Britanie | După otrăvirea lui Skripal, familia unui important transfug sovietic trăiește terorizată de frică

  • 03 August 2018 10:59
Marea Britanie | După otrăvirea lui Skripal, familia unui important transfug sovietic trăiește terorizată de frică

Familia unui important transfug sovietic în Marea Britanie, care a decedat în 2001 la Salisbury, trăiește terorizată de frică, după otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale în același oraș din sud-vestul Angliei, a mărturisit fiul acestuia pentru AFP, scrie Agerpres.

„Orice persoană normală s-ar teme', a afirmat Nikita Pasecinik într-un interviu realizat la Dorest, comitatul din sud-vestul Angliei unde locuiește în prezent, atribuind serviciilor secrete rusești responsabilitatea pentru moartea tatălui său.

Tatăl său, omul de știință Vladimir Pasecinik, care a lucrat în Uniunea Sovietică la un program de arme biologice, a fugit în Marea Britanie în 1989 și a decedat în urma unui accident vascular cerebral (AVC) 12 ani mai târziu.

Frica familiei Pasecinik a fost alimentată de otrăvirea cu Noviciok, un puternic agent neurotoxic de concepție sovietică, a lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia la începutul lunii martie la Salisbury. Cei doi și-au revenit după mai multe săptămâni de tratament medical intensiv.

Londra a dat vina pentru otrăvirea celor doi Skripal pe Rusia, care neagă orice implicare, ceea ce a provocat o criză diplomatică gravă între Moscova și Occident.

Cazul a revenit în atenție la sfârșitul lunii iunie odată cu otrăvirea unui cuplu de britanici la Amesbury, nu departe de Salisbury, care a intrat în mod accidental în contact cu substanța otrăvitoare. Dawn Sturgess, de 44 de ani, a decedat la 8 iulie, în timp ce partenerul ei Charlie Rowley a supraviețuit.

'Chiar și aici, în Marea Britanie, nu mă simt în siguranță', recunoaște Nikita Pasecinik, adăugând că el crede că serviciile secrete ruse i-au ucis tatăl. 'L-au otrăvit ca și pe Skripal', spune acest specialist în informatică (53 de ani), care dorește ca moartea tatălui său să facă obiectul unei anchete. Dar 'familia mea nu vrea să fie expusă. Este terorizată de frică', adaugă el.

Vladimir Pasecinik a fost un biolog proeminent care a fugit din URSS, cu puțin timp înainte de încheierea Războiului rece. El a dezvăluit vastul program clandestin la care lucra - și anume adaptarea germenilor și a virușilor în scopuri militare - pe care a ajuns în final să-l dezaprobe.

În Marea Britanie, el s-a stabilit la Salisbury și a activat la un centru un centru de cercetare microbiologică pentru sănătatea publică la Porton Down, unde armata britanică dispune de asemenea de un laborator. Familia sa i s-a alăturat treptat în anii 1990.

În noiembrie 2001, la vârsta de 64 de ani, el a fost spitalizat după un atac vascular cerebral și a decedat în câteva săptămâni. Autoritățile britanice au considerat că a murit din cauze naturale și nu a fost deschisă nicio anchetă.

Dar fiul său susține că medicii care l-au tratat n-au putut să identifice cauza morții sale. 'Au existat multe cheaguri de sânge simultan', explică el. 'Practic, două treimi din creierul său a fost afectat, iar un medic a spus:'Este foarte neobișnuit. Este straniu!''.

Vladimir Pasecinik se temea că putea fi urmărit de serviciile secrete ruse, recunoaște fiul său, evocând că tatăl lui amintea deseori de cazul scriitorului disident bulgar Gheorghi Markov, care a fost înțepat și otrăvit cu o umbrelă la Londra în 1978.

Suspiciunile fiului său s-au amplificat după otrăvirea cu poloniu a lui Aleksandr Litvinenko în 2006, de asemenea în Londra.

În martie, guvernul britanic s-a angajat să reexamineze 14 decese suspecte, în special de cetățeni ruși, survenite pe teritoriul britanic, dar cazul lui Vladimir Pasecinik nu figurează pe această listă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,17 m/s
Sun
20
Mon
16
Tue
16
Wed
18
Thu
20
Arhivă Radio Chișinău