Marea Britanie donează Kievului drone subacvatice pentru curățarea Mării Negre de mine

  • 27 August 2022 16:11
Marea Britanie donează Kievului drone subacvatice pentru curățarea Mării Negre de mine

Ministerul britanic al Apărării a anunțat sâmbătă, 27 august, că va oferi Ucrainei șase drone subacvatice pentru a ajuta la curățarea coastei sale de mine și pentru a face transporturile de cereale mai sigure.

Marea Britanie va antrena, de asemenea, zeci de militari ai Marinei Ucrainene pentru a folosi dronele, a transmis ministerul într-un comunicat, citat de Reuters.

Mai mulți militari ucraineni au început deja un curs de trei săptămâni la o instalație din sudul Angliei, învățând cum să opereze și să analizeze datele de la drone.

Dronele scrutează fundul mării folosind tehnologia sonarului și vor fi folosite de marina ucraineană pentru a detecta amenințările explozive în apă, transmite ziare.com.

Un marinar a declarat pentru Sky News că dronele „ne vor fi foarte utile pentru a curăța zona mării, în special într-o regiune foarte critică, aproape de Odesa”.

El a adăugat: „Misiunea noastră principală este să detectăm aceste mine, deoarece este foarte important nu numai pentru militari, ci și pentru navele civile, pentru comerțul civil”.

Deminarea completă a litoralului ar putea dura un deceniu, dar deocamdată, accentul se pune pe întoarcerea în Ucraina cu abilitățile necesare pentru a începe „imediat” operarea dronelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău