Marea Britanie: Creșterea ratei șomajului ar putea determina Banca Angliei să renunțe la majorarea dobânzilor

  • 16 Mai 2023 18:45
Marea Britanie: Creșterea ratei șomajului ar putea determina Banca Angliei să renunțe la majorarea dobânzilor

Rata șomajului în Marea Britanie a crescut și există noi indicii ale presiunilor inflaționiste pe piața forței de muncă, arată datele publicate marți de Oficiul Național de Statistică (ONS), ceea ce sugerează că Banca Angliei ar putea renunța la majorarea dobânzilor, transmit AGERPRES.

În perioada ianuarie-martie 2023, rata șomajului a urcat neașteptat, la 3,9%, de la 3,8% în precedentele trei luni, în timp ce analiștii se așteptau la menținerea ratei șomajului la 3,8%.

Banca Angliei este îngrijorată de efectele majorării salariilor asupra inflației, în contextul scăderii numărului de locuri de muncă vacante.

"Creșterea salariilor încetinește suficient de rapid pentru ca Banca Angliei să mențină dobânda la 4,50% la reuniunea de politică monetară din 22 iunie", a apreciat Samuel Tombs, economist șef la Pantheon Macroeconomics.

Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut pentru a zecea lună consecutiv în aprilie, ajungând la cel mai redus nivel din 2021.

Datele ONS relevă că ritmul de creștere al salariului reglementat în Marea Britanie a fost de 6,7% în perioada ianuarie-martie 2023, în timp ce analiștii se așteptau la un avans de 6,8%. Creșterea a fost determinată de o accelerare la 5,6% a creșterii salariilor pentru angajații din sistemul public, fiind cel mai semnificativ avans din 2003. Incluzând bonusurile, salariile au crescut în ritm anual cu 5,8%, în linie cu estimările. Salariile, ajustate în funcție de inflație, au scăzut cu 2%.

În perioada ianuarie-martie 2023, rata angajării a urcat la 75,9%, în urma creșterii numărului de angajați part-time și angajați independenți. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău