Marea Britanie | Cod roșu declarat ca urmare a furtunii Dennis

  • 16 Februarie 2020 15:04
Marea Britanie | Cod roșu declarat ca urmare a furtunii Dennis

Ploi torențiale, vânturi violente: Dennis a lovit duminică Marea Britanie, țintuind la sol sute de avioane, în timp ce în sudul Țării Galilor a fost declarat cod roșu de furtună, iar serviciile meteo au emis avertismentul de 'pericol de moarte', relatează AFP.

Duminică dimineață, aproape 200 de alerte de inundații au fost declarate într-o zonă care se întinde din Scoția până în Cornwall. La Aberdaron, în sudul Țării Galilor, vânturile au suflat cu peste 145 km/h.

Mai multe sute de zboruri dinspre și spre Marea Britanie au fost țintuite la sol, au anunțat companiile British Airways și EasyJet. Transportul feroviar și-a suspendat liniile în sudul Țării Galilor, în urma inundațiilor care au afectat căile ferate.

Institutul meteorologic britanic (Met Office) a declarat cod roșu de furtună pentru sudul Țării Galilor, cel mai ridicat nivel de alertă, ca urmare a ploilor abundente provocate de furtuna Dennis, fiind primul de acest acest gen emis din decembrie 2015.

Alerta de cod roșu vizează 'condiții meteo periculoase', implicând 'pericol de moarte', perturbări ale aprovizionării cu electricitate și daune aduse infrastructurii.

La barajul Cray Reservoir, din sudul Țării Galilor, s-au înregistrat ploi de 132,8 mm între sâmbătă și duminică dimineață, echivalentul unei întregi luni de precipitații în această regiune, potrivit Met Office.

Dennis lovește Marea Britanie la o săptămână după ce furtuna Ciara a provocat haos și a perturbat traficul.

Două corpuri au fost reperate sâmbătă dimineață în largul coastei de sud a Marii Britanii, într-o mare agitată de începutul furtunii. Nu se știe clar dacă circumstanțele acestor decese sunt legate de furtuna Dennis.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău