Marea Britanie: Brexit-ul la 31 octombrie și reforme pe plan intern, prioritățile guvernului Johnson în discursul citit de suverană

  • 14 Octombrie 2019 15:31
Marea Britanie: Brexit-ul la 31 octombrie și reforme pe plan intern, prioritățile guvernului Johnson în discursul citit de suverană

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a dat citire luni priorităților guvernului conservator condus de Boris Johnson, începând cu ieșirea țării din Uniunea Europeană la 31 octombrie, un nou acord cu blocul comunitar și o serie de reforme interne menite să câștige sprijinul alegătorilor în perspectiva scrutinului anticipat care se prefigurează, transmit Reuters și AFP, preluat de Agerpres.

'Discursul reginei', așa cum este numit, a fost scris pentru suverană de către guvern și prezintă în detaliu proiectele de legi pe care acesta și le propune pentru anul care urmează.

Discursul și notele care l-au însoțit trec în revistă peste 20 de proiecte de legi, inclusiv cele necesare pentru punerea în aplicare a unui acord pentru Brexit, pentru care Londra desfășoară negocieri de ultim moment cu liderii UE în această săptămână.

'Prioritatea guvernului meu a fost întotdeauna să asigur ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 octombrie', a declarat suverana, în discursul rostit în Camera Lorzilor, conform tradiției la reunirea parlamentului.

 Guvernul meu intenționează să lucreze pentru un nou parteneriat cu Uniunea Europeană, bazat pe comerț liber și cooperare prietenească', a continuat ea, făcându-se ecoul prim-ministrului.

Printre planurile guvernului se află un nou sistem de imigrație post-Brexit, reforme în domeniul justiției penale, modificări în sistemul de sănătate și promisiunea de suplimentare a investițiilor publice pentru stimularea creșterii economice.

'Oamenii au obosit de lâncezeală, blocaj și așteaptă schimbarea. Și nu vor să mai aștepte pentru a vedea Brexit-ul realizat', afirmă Boris Johnson într-o declarație scrisă care a însoțit discursul.

Însă viitorul politic al lui Johnson și capacitatea sa de a implementa o agendă de guvernare sunt incerte. Prim-ministrul conduce un guvern minoritar și nu a reușit să câștige nici măcar un singur vot în parlament de când a preluat puterea în iulie.

Toate partidele vor alegeri anticipate, dar se contrazic asupra datei acestora.

Laburiștii, principala formațiune de opoziție, au acuzat că regina a fost folosită pentru a promova un manifest electoral al Partidului Conservator.

'Ceea ce avem în fapt este o emisiune electorală de partid de pe treptele tronului', a declarat duminică liderul laburist Jeremy Corbyn într-un interviu pentru Sky News.

Discursul va fi urmat de câteva zile de dezbateri, la finalul cărora va fi supus aprobării prin vot. Deși nu este vorba oficial de un vot de încredere în guvern, dezbaterile ar putea fi folosite pentru a destabiliza și mai mult poziția premierului.

În această perioadă marcată de incertitudine, ministrul de finanțe Sajid Javid a anunțat luni că la data de 6 noiembrie va prezenta 'primul buget după ieșirea din UE'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău