Marea Britanie avertizează că nu va exista un acord privind Brexit-ul dacă UE nu manifestă flexibilitate în problema graniței irlandeze

  • 21 Septembrie 2018 14:14
Marea Britanie avertizează că nu va exista un acord privind Brexit-ul dacă UE nu manifestă flexibilitate în problema graniței irlandeze

Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără un acord dacă liderii blocului nu vor manifesta flexibilitate cu privire la granița irlandeză, a declarat pentru BBC ministrul britanic al transporturilor, Chris Grayling, relatează vineri Reuters.

Liderii UE au avertizat-o joi pe Theresa May că, dacă nu va face compromisuri în privința comerțului și a graniței irlandeze până în noiembrie, ei sunt pregătiți să facă față și unui Brexit fără acord.

"În prezent, ceea ce cere Uniunea Europeană în și în jurul Irlandei de Nord este pur și simplu imposibil de acceptat pentru orice guvern britanic. Și de fapt, dacă își mențin această poziție, nu va exista niciun acord", a spus Grayling. "Există un limbaj dur, dar, până la urmă, se va ajunge la un acord. Sunt încă încrezător că vom ajunge la o înțelegere", a adăugat ministrul britanic.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie, însă puține aspecte sunt clare: Până în prezent nu există un acord de separare și unii opozanți ai premierului britanic din cadrul Partidului Conservator au avertizat că vor vota împotriva unui posibil acord privind Brexit-ul.

Deși negocierile privind condițiile generale ale Brexit-ului au înregistrat progrese, după cum spun protagoniștii lor, ele continuă totuși să se împiedice de stabilirea viitoarelor relații economice dintre UE și Marea Britanie și mai ales de complicata problemă a frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord. Dacă nu se va ajunge la o înțelegere cuprinzătoare, pe 29 martie 2019 Marea Britanie ar urma să iasă din UE fără niciun acord.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău