Marea Britanie: Avertisment pentru premierul Boris Johnson – înfrângere într-un scrutin parțial în circumscripție deținută de Conservatori fără întrerupere timp de 47 de ani

  • 18 Iunie 2021 12:39
Marea Britanie: Avertisment pentru premierul Boris Johnson – înfrângere într-un scrutin parțial în circumscripție deținută de Conservatori fără întrerupere timp de 47 de ani

Partidul Liberal Democrat (LD) a obținut o victorie neașteptată în scrutinul parlamentar parțial din circumscripția Chesham și Amersham, care era deținută de Partidul Conservator fără întrerupere în ultimii 47 de ani, transmite g4media.ro.

Candidata LD, Sarah Green, a obținut 56,7% din voturi, față de 35,5% pentru candidatul Conservator, Peter Fleet. La alegerile generale din 12 decembrie 2019, Conservatorii câștigaseră mandatul de deputat cu 55,4% din voturi față de 26,3% LD, potrivit sursei citate.

Prin acest rezultat, o majoritate de 16.000 de voturi pentru Conservatori se transformă într-o majoritate de 8.000 pentru LD, la o participare la vot de 52%, față de 76% în alegerile generale.

Scrutinul a fost organizat ca urmare a decesului deputatei Conservatoare Cherryl Gillan care deținea mandatul din 1992, fiind aleasă la fiecare scrutin cu scoruri între 50% și 60%.

Rezultatul în această circumscripție prosperă situată la 50 de kilometri nord-vest de Londra constituie un șoc politic major și un avertisment pentru prim-ministrul Boris Johnson, care este lider al Partidului Conservator, într-o regiune – sud-estul Angliei – care reprezintă un fief istoric tradițional al partidului său – denumit și „zidul albastru”, după culoarea reprezentativă a Conservatorilor. Sarah Green devine al 12-lea deputat LD, în timp ce Conservatorii au 363 de mandate din cele 650 ale Camerei Comunelor.

Candidata Partidului Laburist a obținut în scrutinul de joi doar 1,6% din voturi, un rezultat catastrofal pentru liderul partidului și al opoziției, Sir Keir Starmer, deja criticat pentru lipsa sa de eficiență în combaterea politicilor premierului Johnson.

Rezultatul de la Chesham și Amersham a fost probabil influențat și de opoziția multor alegători față de construirea prin circumscripție a legăturii feroviare de mare viteză între Londra și nord-vestul Angliei, căreia defuncta deputată Cherryl Gillan i se opunea, deși aceasta este politica guvernului Conservator.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău