Marea Britanie anunță măsuri mai stricte pe piața muncii, pentru imigranți

  • 05 Decembrie 2023 09:03
Marea Britanie anunță măsuri mai stricte pe piața muncii, pentru imigranți

Marea Britanie a anunțat planuri de reducere a numărului de imigranți care sosesc pe rute legale, crescând cu o treime salariul minim pe care aceștia trebuie să îl câștige pentru un loc de muncă calificat, pe fondul presiunii exercitate asupra premierului Rishi Sunak, pentru a aborda cifrele record ale migrației nete, informează Reuters.

Nivelurile ridicate ale migrației legale au dominat peisajul politic al Marii Britanii timp de peste un deceniu și au fost un factor-cheie în votul din 2016 pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Sunak a promis că va obține mai mult control după ce legislatorii din Partidul Conservator i-au criticat bilanțul înainte de alegerile așteptate anul viitor, cu Partidul Laburist de opoziție cu mult înaintea sa în sondajele de opinie. Dar atât întreprinderile, cât și sindicatele au atacat măsurile ca fiind contraproductive și provocatoare pentru sectorul privat și serviciul de sănătate de stat, ambele afectate de lipsa forței de muncă, scrie G4Media.

Cifrele de luna trecută au arătat că migrația anuală netă în Regatul Unit a atins un record de 745.000 de persoane în 2022 și a rămas la niveluri ridicate de atunci, mulți migranți provenind acum din locuri precum India, Nigeria și China, în loc de UE. Ministrul de interne (ministrul de interne) James Cleverly a declarat că noile măsuri ar putea reduce acest număr cu 300.000. „Imigrația este prea mare. Astăzi luăm măsuri radicale pentru a o reduce”, a declarat Sunak, care încearcă, de asemenea, să expulzeze migranții care ajung ilegal.

Cleverly a declarat că guvernul va crește pragul salariului minim pentru muncitorii calificați străini la 38.700 de lire sterline, de la nivelul actual de 26.200 de lire sterline, deși lucrătorii din domeniul sănătății și cel social vor fi scutiți. Alte măsuri au inclus oprirea lucrătorilor străini din domeniul sănătății de a aduce membri de familie cu vizele lor, creșterea cu 66% a unei suprataxe pe care migranții trebuie să o plătească pentru a utiliza serviciile de sănătate și creșterea venitului minim pentru vizele familiale.

Măsurile ar putea declanșa noi dispute cu proprietarii de afaceri care s-au luptat să angajeze lucrători în ultimii ani, având în vedere piața forței de muncă din Marea Britanie, care este în mod constant restrânsă, și sfârșitul liberei circulații din UE de la ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar în 2020.

În octombrie, consilierul guvernamental independent pe probleme de migrație a recomandat abolirea așa-numitei liste de ocupații deficitare, una dintre principalele căi prin care întreprinderile pot angaja lucrători migranți în sectoarele în care există un deficit sever de personal.

Cleverly a declarat că guvernul va pune capăt sistemului actual, care permite angajatorilor să plătească migranților doar 80% din tariful curent pentru a ocupa locuri de muncă unde există un deficit de lucrători, și că lista ocupațiilor deficitare va fi revizuită. „Vom opri imigrația care subminează salariile muncitorilor britanici”, a declarat Cleverly în fața parlamentarilor. „Vom crea o nouă listă de salarii pentru imigranți, cu un număr redus de ocupații”.

Nu străinii sunt problema

Cu toate acestea, unele studii au arătat că lucrătorii străini au un impact redus sau chiar inexistent asupra salariilor sau a nivelului general de ocupare a forței de muncă, iar lipsa acută de candidați pentru ocuparea posturilor vacante din Marea Britanie rămâne o problemă pentru mulți șefi de companii. „Aceste schimbări vor reduce și mai mult fondul de talente din care va recruta întreaga economie și nu vor face decât să înrăutățească penuria cu care se confruntă companiile din domeniul ospitalității”, a declarat Kate Nicholls, director executiv al organismului de comerț UKHospitality.

„Avem nevoie urgentă de un sistem de imigrație care să fie adecvat și care să reflecte atât nevoile mediului de afaceri, cât și pe cele ale pieței muncii. Sistemul actual nu face nimic din toate acestea.”

 

Banca Angliei a declarat luna trecută că întreprinderile au găsit ceva mai ușor să angajeze, dar că în unele sectoare persistă deficitul de competențe.

Sindicatele și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de planul lui Cleverly. Christina McAnea, secretarul general al UNISON, principalul sindicat din sectorul sanitar, a declarat că acesta a însemnat un „dezastru total” pentru serviciile de sănătate. „Migranții se vor îndrepta acum spre țări mai primitoare, în loc să fie forțați să trăiască fără familiile lor”, a spus ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău