Marea Britanie anunță că a ''interceptat'' 21 de avioane rusești la frontierele NATO în trei săptămâni

  • 25 Iunie 2023 13:10
Marea Britanie anunță că a ''interceptat'' 21 de avioane rusești la frontierele NATO în trei săptămâni

Avioane de vânătoare britanice ale Royal Air Force (RAF) au "interceptat" 21 de aeronave rusești la limita spațiului aerian al NATO în ultimele trei săptămâni în cursul unei misiuni în Estonia, a anunțat sâmbătă Ministerul Apărării de la Londra, notează AFP.

Printre aeronavele rusești în cauză se numără avioane de luptă, avioane de transport sau de culegere de informații, precum și bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M, potrivit Apărării britanice, scrie Agerpres.

"Aceste interceptări reamintesc clar valoarea apărării colective și a descurajării oferite de NATO", a declarat într-un comunicat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

"RAF a acționat alături de aliații noștri în ultimele trei săptămâni pentru a ne asigura că statele membre și națiunile noastre partenere sunt protejate și pot fi asigurate de sprijinul nostru continuu pentru a consolida securitatea europeană alături de cei care împărtășesc valorile noastre", a adăugat el.

Desfășurate la baza Amari din Estonia cu începere din martie, în cadrul contribuției britanice la misiunile NATO, avioanele britanice de tip Typhoon au decolat pentru a supraveghea aparatele rusești atunci când acestea din urmă nu comunică cu agențiile de trafic aerian, reprezentând astfel un pericol pentru securitatea aeriană, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Avioanele britanice urmează să rămână în Estonia până în august, când vor fi înlocuite de aparate ale armatei spaniole.

În cursul desfășurării sale în Estonia, Royal Air Force a luat parte, de asemenea, la mai multe exerciții majore, dintre care unul a fost descris de Londra drept cel mai important exercițiu aerian al NATO de la sfârșitul Războiului Rece.

Această demonstrație de forță și unitate în fața potențialelor amenințări din partea Rusiei, în plin război din Ucraina, a fost descrisă de organizatorii săi drept cel mai important exercițiu aerian din istoria Alianței, reunind 250 de avioane militare din 25 de țări membre și partenere ale NATO, printre care Japonia și Suedia, țară candidată la aderare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău