Marea Britanie a revizuit nivelul de amenințare teroristă

  • 04 Noiembrie 2020 13:47
Marea Britanie a revizuit nivelul de amenințare teroristă

Centrul Comun de Analiză a Terorismului (Jtac), care funcționează în cadrul MI5, a revizuit nivelul de alertă teroristă în urma atacurilor islamiste care au avut loc în Franța și Austria, transmite defenseromania.ro.

Marea Britanie a actualizat marți nivelul de amenințare teroristă la „Sever”, al doilea cel mai înalt nivel, ceea ce înseamnă că un atac este „foarte probabil”, în urma atacurilor teroriste din Austria și din Franța, potrivit sursei citate.

Decizia a fost luată de Centrul Comun de Analiză a Terorismului (Jtac), care funcționează în cadrul MI5. Acesta este alcătuit din toate agențiile de informații din Marea Britanie care împreună iau o decizie, după ce analizează informațiile din toate sursele cu privire la amenințarea teroristă la adresa Regatului Unit.

Într-o mișcare surpriză, nivelul amenințării a fost retrogradat de la „Foarte probabil” la „Probabil” în noiembrie anul trecut după uciderea liderului Daesh/ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, transmite Anadolu.

Din august 2014, nivelul amenințării teroriste din Marea Britanie a fost fie „Sever”, fie la cel mai înalt nivel „Critic”, ceea ce înseamnă că un atac este foarte probabil în viitorul apropiat.

În ultimele săptămâni, în Franța au avut loc o serie de atacuri teroriste, provocând îngrijorări cu privire la noi posibilele atacuri în Europa.

Dar atacul de luni de la Viena, efectuat de un membru al grupului terorist Daesh/ISIS, a decis creșterea nivelului amenințărilor din Marea Britanie. Experții avertizează că un atac terorist într-o țară poate duce rapid la atacuri similare în altă parte.

În prima sa adresare publică de la preluarea funcției, directorul general al MI5, Ken McCallum, a declarat că în ultimii ani, în Marea Britanie, au existat 27 de comploturi de atac terorist care au fost stopate de serviciul de securitate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
9
Ploaie ușoară
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Tue
2
Wed
0
Thu
-0
Fri
-4
Sat
1

Curs oficial BNM 26 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2242 -0.0705
USD 17.4569 -0.0280
RON 4.3540 -0.0147
UAH 0.6202 -0.0005
RUB 0.2319 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău