Marea Britanie a negat că un distrugător al ei a fost somat să părăsească apele rusești în Marea Neagră

  • 23 Iunie 2021 16:59
Marea Britanie a negat că un distrugător al ei a fost somat să părăsească apele rusești în Marea Neagră

Ministerul britanic al Apărării a negat miercuri declarațiile Ministerului Apărării din Rusia conform cărora distrugătorul HMS Defender al Marinei Regale britanice a pătruns în apele teritoriale rusești din Marea Neagră și a fost somat să retragă de acolo cu focuri de avertisment și bombe lansate în calea sa de forțele ruse, relatează Reuters, citat de AGERPRES.

''Nu au fost trase focuri în direcția HMS Defender și nu recunoaștem alegația că au fost lansate bombe în calea sa (...) Credem că rușii desfășurau un exercițiu de trageri în Marea Neagră și avertizau în prealabil navele asupra activității lor'', notează pe Twitter Ministerul britanic al Apărării.

''Nava Marinei Regale efectua o trecere pașnică prin apele teritoriale ucrainene, în conformitate cu dreptul internațional'', mai afirmă ministerul britanic.

Ulterior, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a precizat că HMS Defender se deplasa dinspre portul ucrainean Odesa către Georgia, pe o rută recunoscută internațional.

''Așa cum este normal pentru această rută, HMS Defender a intrat în coridorul recunoscut internațional pentru separarea traficului. Nava a părăsit în siguranță coridorul la ora 09:45 BST (British Summer Time). Așa cum este procedura de rutină, navele rusești i-au acoperit trecerea și a fost atenționată cu privire la exercițiile din vecinătatea sa extinsă'', a explicat Wallace.

Reacția Londrei vine după ce Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că o navă rusească a tras focuri de avertisment și un avion rusesc de bombardament SU-24 a lansat patru bombe înalt explozive cu fragmentație în calea unui distrugător britanic care pătrunsese circa trei kilometri în apele teritoriale rusești.

''Distrugătorul a fost avertizat că va fi folosit armamentul dacă trece granița Federației Ruse. El nu a reacționat la avertisment'', a mai menționat ministerul rus.

Incidentul s-a petrecut în apropierea Capului Fiolent, situat în partea de sud a peninsulei Crimeea anexată de Rusia.

Moscova a anunțat de asemenea că l-a convocat pe atașatul militar al ambasadei britanice.

O reacție a venit și din partea Ucrainei, al cărei ministru de externe Dmitro Kuleba a spus că acest incident arată că ''politicile agresive și provocatoare'' ale Rusiei în Marea Neagră și în apropierea Mării Azov constituie ''o amenințare continuă la adresa Ucrainei și a aliaților săi''. El a cerut NATO să coopereze cu Ucraina în Marea Neagră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:4,12 m/s
Sat
26
Sun
27
Mon
26
Tue
28
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău