Marea Britanie a iniţiat o anchetă privind divulgarea unor note diplomatice despre Administraţia SUA / Donald Trump l-a criticat pe ambasadorul britanic

  • 08 Iulie 08:17
Marea Britanie a iniţiat o anchetă privind divulgarea unor note diplomatice despre Administraţia SUA / Donald Trump l-a criticat pe ambasadorul britanic

Ministerul de Externe de la Londra a iniţiat o anchetă privind dezvăluirea unor note diplomatice confidenţiale, scrise de Kim Darroch, ambasadorul britanic la Washington, în care diplomatul afirma despre Administraţia Donald Trump că este "disfuncţională" şi "ineptă", informează cotidianul The Guardian.

Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, a declarat despre depeşele trimise de ambasador că: "Era o opinie personală. Nu este punctul de vedere al guvernului britanic. Nu este punctul meu de vedere. Continuăm să credem că, în timpul preşedintelui Trump, Administraţia SUA nu este doar foarte eficientă, ci cel mai bun prieten posibil al Marii Britanii pe scena internaţională".

De asemenea, Donald Trump l-a criticat pe ambasadorul Kim Darroch, spunând despre acesta că "nu a slujit bine Marea Britanie".

 

"Nu suntem mari fani ai acestui om (...) Pot spune nişte lucruri despre el, dar nu mă sinchisesc", a mai adăugat liderul de la Casa Albă.

 
 

Pe de altă parte, David Gauke, ministrul britanic al Justiţiei, a declarat pentru BBC că este important ca ambasadorii să poate oferi miniştrilor "sfaturi sincere, fără poleială".

Nigel Farage, liderul partidului Brexit şi un susţinător al lui Trump, a cerut demisa ambsadorului.

"Kim Darroch este total nepotrivit pentru această funcţie", a afirmat Farage, spunând despre ambasador că este "un globalist, total opus doctrinei Trump".

Potrivit unor documente diplomatice confidenţiale, divulgate de publicaţia Mail on Sunday, Kim Darroch, ambasadorul britanic la Washington, descria Administraţia Donald Trump drept "ineptă" şi "disfuncţională", iar despre preşedintele SUA spunea că este "incompetent".

"Chiar nu credem că această administraţie va deveni în mod substanţial mai normală; mai puţin disfuncţională; mai puţin imprevizibilă; mai puţin divizată în facţiuni; mai puţin stângace din punct de vedere diplomatic şi ineptă", afirma Darroch într-o notă confidenţială.

Totodată, Darroch l-a descris pe Donald Trump drept "nesigur pe sine" şi "incompetent".

Darroch este unul dintre cei mai experimentaţi diplomaţi britanici, care şi-a început mandatul la Washington în ianuarie 2016, înainte de alegerea lui Trump la Casa Albă.

Publicaţia săptămânală Mail on Sunday a precizat că documentele trimise de Darroch la Londra, care au fost probabil transmise presei de un funcţionar din cadrul autorităţilor guvernamentale britanice, se referă la o perioadă ce începe cu anul 2017.

Într-o depeşă recentă, din 22 iunie, ambasadorul califica drept "incoerentă" şi "haotică" politica externă a lui Trump în privinţa Iranului.

Ministerul de Externe de la Londra nu a negat veridicitatea documentelor diplomatice divulgate de presa britanică.

 

Sursa:Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
7,83 °C
câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:1 m/s
Mon
5 °C
Tue
6 °C
Wed
5 °C
Thu
3 °C
Fri
5 °C

Curs oficial BNM 08 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3855 -0.0000
USD 17.4778 -0.0000
RON 4.0577 -0.0000
UAH 0.7329 -0.0000
RUB 0.2737 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău