Marcel Ciolacu, la Chișinău: „Suntem frați și avem un singur obiectiv: integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”

  • 04 Octombrie 13:48
Marcel Ciolacu, la Chișinău: „Suntem frați și avem un singur obiectiv: integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a transmis astăzi, 4 octombrie, în cadrul vizitei sale la Chișinău, un mesaj de sprijin pentru aderarea Republicii Moldova la UE. La conferința de presă susținută alături de omologul său de la Chișinău, Marcel Ciolacu a subliniat importanța investițiilor românești în Republica Moldova, referindu-se și la necesitatea dezvoltării infrastructurii de transport și energie. La rândul său, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a remarcat creșterea constantă a schimburilor economice și comerciale dintre cele două țări, transmite Radio Chișinău.

În declarațiile de presă, premierul Marcel Ciolacu a avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă Federația Rusă pentru Republica Moldova și a felicitat guvernul de la Chișinău pentru fermitatea de a continua integrarea în Uniunea Europeană, în ciuda presiunilor și costurilor politice. Premierul de la București s-a referit la situația actuală a României, care beneficiază de investiții europene masive, de care poate benefica și Republica Moldova, fiind parte din UE.

„Felicit întreaga echipă Guvernamentală, pentru că ați rămas fermi, indiferent de costuri politice și discuții în perioada electorală - fermi pe drumul European al Republicii Moldova. Suntem frați și avem un singur obiectiv: integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Avem și comparație, de exemplu: 20 de miliarde de euro din bani europeni se investesc în acest an în România. Beneficiem de un grant de 500 milioane de euro numai pentru împăduriri. Am ajuns în România la un salariu mediu de 1.100 de euro și la o pensie medie de 550 de euro. Asta îi va aduce Integrarea Europeană și Republicii Moldova. Un singur lucru o să îmi permit să spun: Rusia nu este nici o garanție pentru Republica Moldova. Nu va aduce nici securitate, nici dezvoltare. (...) Avem foarte multe investiții în Republica Moldova din România. Țara voastră trebuie să aibă o conectare directă pe ecartament european de cale ferată, între Chișinău și Iași. Avem un prim exemplu, cu primul pod pe care îl construim, iar în perioada următoare venim cu alte investiții. Avem interconectarea în zona energetică astfel încât Republica Moldova să fie cât mai stabilă în această zonă și să nu aibă constrângeri politice de la alte state”, a declarat Marcel Ciolacu.     

Marcel Ciolacu, la Chișinău: „Suntem frați și avem un singur obiectiv: integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”

La rândul său, premierul Dorin Recean a mulțumit autorităților române pentru sprijinul acordat Chișinăului, referindu-se la beneficiile pe care le au cetățenii Republicii Moldova ca urmare a colaborării între autoritățile de pe cele două maluri ale Prutului.

Peste o mie de grădinițe renovate în întreaga țară, dar și în bursele pentru mai multe 2.500 de elevi și studenți care studiază în România. Căminul numărul 3 al Universității „Bogdan Petriceicu Hașdeu” de la Cahul va fi renovat capital printr-o investiție de 2,4 milioane de euro din partea României. 6 milioane de euro au fost alocate pentru 33 de proiecte în programul satul European. De asemenea, 40 de școli din toate raioanele țării au primit unități de transport noi, iar astăzi mai transmitem 20 de autobuze care vor ajunge în școli din mai multe raioane ale țării. Investim împreună într-o serie de proiecte de infrastructură, punți ale viitorului pentru cetățenii din ambele țări. Săptămâna trecută, la Ungheni, a fost semnat contractul de construire a podului peste Prut care va lega localitățile Ungheni din România și Ungheni din Republica Moldova, un simbol al legăturilor tot mai puternice dintre noi. În 2026, acest pod trebuie să fie gata, pod care, la propriu și figurat, ne va duce mai repede către România și UE. Aprofundarea parteneriatului dintre Republica Moldova și România, în plan economic comercial și de infrastructură, reprezintă o garanție dintre accelerarea procesului nostru de aderarea la UE. Schimburile economice și comerciale dintre țările noastre au crescut constant și România reprezintă cea mai mare și stabilă piață pentru exporturile moldovenești”, a spus Dorin Recean.        

Marcel Ciolacu, la Chișinău: „Suntem frați și avem un singur obiectiv: integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”

După declarațiile de presă, premierii Marcel Ciolacu și Dorin Recean au participat la evenimentul de donare a microbuzelor școlare din partea Guvernului României, care a avut loc în fața clădirii executivului de la Chișinău. Marcel Ciolacu a precizat că agenda vizitei sale la Chișinău este centrată pe aprofundarea parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Rep. Moldova și fortificarea legăturilor comercial-economice moldo-române.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,66 m/s
Sat
21
Sun
17
Mon
13
Tue
14
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău