Maraton diplomatic la ministeriala OSCE: vicepremierul Nicu Popescu a reiterat cu fermitate apelul pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova

  • 01 Decembrie 2023 16:24
Maraton diplomatic la ministeriala OSCE: vicepremierul Nicu Popescu a reiterat cu fermitate apelul pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova

La invitația președintelui în exercițiu al OSCE, ministrului afacerilor externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, în perioada 29-30 noiembrie, vicepremierul Nicu Popescu a condus delegația Republicii Moldova la reuniunea ministerială a Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa (OSCE), relatează serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În cadrul acestui eveniment, Nicu Popescu a reiterat cu fermitate apelul pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și a transmis, împreună cu partenerii noștri europeni, un mesaj de solidaritate și sprijin pentru Ucraina, care luptă pentru pacea și securitatea noastră colectivă, mai menționează sursa citată.

Prezența ilegală a forțelor militare ruse în țara noastră continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova. Retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul nostru este esențială pentru soluționarea pașnică a conflictului.

În contextul votului din cadrul Consiliului European de pe 14-15 decembrie, această reuniune a oferit oportunitatea de a dialoga cu miniștri din statele membre ale Uniunii Europene și din Balcanii de Vest despre importanța extinderii blocului comunitar și progresele înregistrate de țara noastră în această direcție. Faptul că Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare reprezintă o dovadă evidentă a acestor realizări.

„Am luat parte și la sesiunea dedicată Ucrainei, unde am subliniat faptul că Republica Moldova nu se confruntă cu niciun pericol militar atâta timp cât forțele armate ucrainene mențin linia de front. Am pledat pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei și am exprimat solidaritatea țării noastre în eforturile sale pentru libertate”, a declarat vicepremierul Nicu Popescu

Astfel, în cadrul acestei vizite, ministrul de externe Nicu Popescu a avut întrevederi și discuții consistente cu omologii săi din țările europene, dar și cu alți oficiali de rang înalt cum ar fi:

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău